Contact

‘Overnames financiële vergelijkingssites zorgwekkende ontwikkeling’

Steeds meer grote vergelijkingssites worden overgenomen door verzekeraars of banken. EyeOpen.nl is sinds deze week een volledige dochter van  Aegon. Vorig jaar is ook al vergelijkingssite Independer.nl overgenomen door  verzekeraar Achmea en Verzekeringssite wordt tegenwoordig gefinancierd door de Britste verzekeringsgroep BLG Group. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Paul Huibers van Geld.nl. “Als financiële vergelijkingssite is het belangrijk om onafhankelijk te zijn. Wanneer je je laat financieren door een bank of verzekeraar doe je hier afbreuk aan.”

Beschadiging imago vergelijkingssite

Dat juist nu, meer dan 50 procent van de grote financiële vergelijkers in handen is van verzekeraars of banken, doet volgens Huibers weinig goeds voor het, toch al kwetsbare imago van vergelijkingssites. “Consumenten en toezichthoudende organisaties kijken sinds de economische crisis in 2008 extra kritisch naar financiële instellingen en dat is voor vergelijkingssites niet anders. Door juist in deze tijd te kiezen voor een dergelijke overname schaad je dus niet alleen het vertrouwen in je eigen site, maar beschadig je het imago van de sector in zijn geheel. Vooral over dat laatste maken wij ons als vergelijkingssite natuurlijk zorgen.” 

Het imago van financiële vergelijkingssites staat al een tijdje onder druk. In 2012 publiceerde AFM nog een onderzoek waarin ze constateerde dat maar één vergelijkingssites volgens haar aan alle eisen voor objectiviteit en transparantie voldoet. Ook de NMa (tegenwoordig Autoriteit Consument & Markt) publiceerde een kritisch rapport over deze sites. Hierin kwamen alleen Geld.nl en Independer.nl als sites naar voren die voldoende scoorden met hun vergelijkingen.

Lees meer over het NMa- rapport in het artikel 'Geld.nl beste vergelijker volgens NMa'

Huibers: “Wij zijn er natuurlijk erg trots op dat Geld.nl in het onderzoek van de toenmalig NMa wel de erkenning heeft gekregen maar het is natuurlijk voor ons vooral belangrijk dat de consument ook weet dat hij onze site kan vertrouwen. Daarom doen wij er alles aan op om onze site duidelijk en transparant informatie te geven bij de vergelijkingen, zodat bezoekers weten hoe deze tot stand komen en hoe wij hiervoor betaald worden. Het belang van de consument staat hierin voor ons voorop. Als het publieke beeld van financiële vergelijkingssites door dergelijke overnames wordt beschadigd raakt dit helaas ook ons, alle inspanningen ten spijt.”

Verder vindt Huibers de overname van EyeOpen.nl een zeer bijzondere stap, omdat juist deze site in de haar media-uitingen altijd heeft benadrukt honderd procent objectief en onafhankelijk te willen zijn. “Net als wij, heeft deze site zich destijds kritisch uitgelaten over de overname van Independer.nl en nu maken ze dus zelf een soortgelijke stap. Hiermee roep je wel de vraag op wat je beloftes tegenover de consument waard zijn.”

De reactie van Geld.nl op de overname van Independer.nl eind 2011, vind je hier: 'Overname door Achmea ongelooflijke stap van Independer.nl'.

;