Contact

Overstappers wachten tot laatste week

Mensen wachten dit jaar massaal tot de laatste week met overstappen van zorgverzekering, blijkt uit cijfers van de vergelijkingssite Geld.nl. “We hebben de laatste dagen een enorme toename van aanvragen. Sinds Kerst hebben we ongeveer net zoveel aanvragen gehad als in de hele week ervoor”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Uit voorgaande jaren weten we dat het aantal overstappers in de laatste dagen van het jaar alleen maar toeneemt. Dus we verwachten zelfs nog ruim twee tot drie keer zoveel aanvragen.”

Waarom zo lang wachten?

Vorig jaar wachtten mensen ook al grotendeels tot de laatste week voor ze overstapten. Dit kwam voornamelijk doordat veel mensen wilden afwachten of zorgverzekeraars nog met aantrekkelijke acties kwamen, zoals in de voorgaande jaren. Die acties bleven vorig jaar uit. “Wat dit jaar wel een rol speelt bij het late overstappen is dat de contracteringen met de ziekenhuizen laat rond waren”, licht Bulthuis toe.

Pas sinds vorige week hebben alle zorgverzekeraars de afspraken met ziekenhuizen voor 2016 helemaal rond. “Daarvoor kon je dus niet echt een goede keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering, omdat je dan niet wist of je volgend jaar nog naar het ziekenhuis van jouw keuze kan.”

Trends: Vrijwillig eigen risico populairder

Bij de mensen die overstappen, ziet vergelijkingssite Geld.nl enkele opvallende trends. Zo kiezen meer mensen voor het hoogste vrijwillig eigen risico. Dit jaar kiest bijna 25 procent voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit was in 2015 nog 17 procent. In totaal kiest in 2016 ruim 28 procent van de verzekerde voor een vrijwillig eigen risico.

Aanvullende verzekeringen nagenoeg gelijk

Het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering blijft nagenoeg gelijk in 2016. In totaal kiest ruim 77 procent van de verzekerden voor een aanvullende verzekering. De meeste mensen kiezen hiervoor vanwege de dekking voor de tandarts of fysiotherapeut. Andere populaire vergoedingen waarvoor mensen een aanvullende verzekering afsluiten zijn zorg in het buitenland, brillen en lenzen en alternatieve geneeswijzen.

;