Contact

Overzicht renteontwikkeling 2019 + Verwachting 2020

Hoe zag de ontwikkeling van spaar-, leen- en hypotheekrentes er in 2019 uit en wat verwachten we voor 2020? Blijven de leenrentes net zo laag? Komt er een negatieve spaarrente? Geld.nl geeft een overzicht van de renteontwikkelingen en geeft een voorspelling voor het nieuwe jaar.

Renteontwikkelingen 2019

In 2019 waren de rentes voor sparen, lenen en hypotheken allemaal historisch laag. Verschillende banken brachten de spaarrente zover richting de nul dat zelfs gespeculeerd werd over negatieve spaarrentes. Maar die blijven gelukkig voor de ‘gewone’ spaarder nog even uit.

Bij de persoonlijke leningen zagen we dat kredietverstrekkers elkaar meer gingen beconcurreren bij de hoge leenbedragen (vanaf 25.000 euro). Aan het begin van het jaar vroeg één bank de laagste rente van 3,9 procent voor deze bedragen. Nu zijn dit er al vijf.

Wie een hypotheek afsloot in 2019 had geluk. De hypotheekrentes bleven maar dalen. De laatste twee maanden zien we echter bij de lange rentevaste periodes de rentes stabiliseren en verhogen zelfs enkele banken deze hypotheekrentetarieven.

Renteverwachtingen voor 2020

Voor het komende jaar verwachten we dat de rentes laag blijven en hoeft de ‘gewone’ spaarder zich nog niet druk te maken over negatieve spaarrentes. Alleen mensen die meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebben moet in 2020 waarschijnlijk gaan betalen voor hun spaargeld.

Bij de leenrentes verwachten we bij de hogere leenbedragen in 2020 nog enkele verdere verlagingen. Wellicht dat dit ook overslaat naar de wat lagere leenbedragen.

Ook verwachten we dat de hypotheekrentes in 2020 laag blijven. Of ze nóg verder omlaag gaan, zal vooral af hangen van de internationale politieke ontwikkelingen en hoe de marktrentes hierop reageren.

Tip! Wil je meer weten over de rente ontwikkeling in 2019 en onze verwachtring voor 2020? Lees dan dit rapport met de uitgebreide rente update.

;