PARP-remmers deels uit basispakket zorgverzekering
Onlangs heeft Zorginstituut Nederland besloten dat een aantal dure kankermedicijnen niet langer standaard wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om PARP-remmers. Alleen patiënten bij wie de PARP-remmers bewezen effect hebben, krijgen deze nog vergoed. Het is de eerste keer dat een groep kankermedicijnen na een nieuwe beoordeling deels uit het basispakket wordt gehaald.
Wat zijn PARP-remmers en waarom gaan ze uit het basispakket?
PARP-remmers zijn nieuwe medicijnen tegen kanker. Ze voorkomen dat beschadigde tumorcellen zichzelf herstellen, waardoor deze cellen doodgaan. Het mooie van PARP-remmers is dat ze gezonde cellen bijna niet beïnvloeden. Hierdoor voelen mensen die deze remmers gebruiken over het algemeen weinig bijwerkingen.
PARP-remmers worden sinds 2017 gebruikt en vergoed uit het basispakket. Nieuw onderzoek laat zien dat deze medicijnen niet bij elke patiënt aanslaan. De remmers hebben vooral effect bij patiënten met een bepaalde genmutatie, zoals dragers van het BRCA-gen.
Voor wie blijven PARP-remmers vergoed?
PARP-remmers blijven in het basispakket voor:
- Mensen met terugkerende eierstokkanker met een BRCA-mutatie. Zij hebben baat bij de medicijnen olaparib of niraparib.
- Mensen met gevorderde eierstokkanker met een BRCA-mutatie. Zij blijven het medicijn olaparib vergoed krijgen.
Voor hen vervalt de vergoeding
PARP-remmers hebben helaas niet altijd effect. Voor deze patiënten vervalt de behandeling met en de vergoeding van bepaalde PARP-remmers:
- Mensen met terugkerende eierstokkanker zonder BRCA-mutatie. Bij hen heeft behandeling met olaparib of niraparib geen meerwaarde aangetoond.
- Mensen met gevorderde eierstokkanker hebben geen baat bij een behandeling met niraparib.
- Voor mensen met uitgezaaide borstkanker wordt een behandeling met olaparib of talazoparib niet langer vergoed.
Wat betekent dit voor je zorgverzekering?
Het besluit van het Zorginstituut geldt sinds 18 juni 2025 voor iedere nieuwe behandeling met PARP-remmers. De nieuwe richtlijnen gelden voor iedere basisverzekering.
Volg jij op dit moment een behandeling met een van deze medicijnen en val je buiten de nieuwe richtlijnen die het Zorginstituut stelt aan patiënten die een behandeling krijgen vergoed? Dan geldt er voor jou een overgangsregeling. Deze houdt in dat je de behandeling gewoon mag afronden en vergoed krijgt.
Tip! Wil je weten of een verzekeraar een bepaalde behandeling vergoed? Kijk in de polisvoorwaarden van de zorgverzekering of zoek het op in ons Overzicht vergoedingen zorgverzekering 2025.
In de toekomst vaker herbeoordeling medicijnen
Om de zorg betaalbaar te houden en om zeker te weten dat mensen alleen worden behandeld met medicijnen die een bewezen effect hebben, hebben beroepsgroepen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars en overheidspartijen in het Integraal Zorgakkoord van 2022 met elkaar afgesproken om dure medicijnen in het basispakket opnieuw te beoordelen. De vergoeding van PARP-remmers kostte in 2023 ruim € 30 miljoen. Toen de remmers werden opgenomen in het basispakket, waren de effecten ervan nog niet helemaal duidelijk. Nieuwe onderzoeksresultaten vormden aanleiding voor een herbeoordeling. Het Zorginstituut onderzoekt op dit moment of meer medicijnen uit het basispakket in aanmerking komen voor herbeoordeling.
Zorgverzekering vergelijken