Contact

‘Premieverlaging Bewuzt niet goed voor consument’

Zorgverzekeraar Bewuzt heeft afgelopen weekend de premie verlaagd voor haar basisverzekeringen. “Dit is opmerkelijk omdat officieel de premies voor 2017 allemaal 19 november 2016 bekend zouden moeten zijn”, stelt Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl. Dat Bewuzt ervoor kiest om alsnog op de eerder bekendgemaakte premie terug te komen, is geen goede zaak vindt Geld.nl. “Consumenten hebben zo geen zekerheid dat wanneer ze na 19 november een keuze maken, dit ook de goede keuze is”, licht Bulthuis toe.

Bewuzt nu ineens stuk goedkoper

Bewuzt verlaagt de premies voor de basisverzekering met 2,35 euro per maand. Eerst zou de basispremie voor 2017 met een eigen risico van 385 euro uitkomen op 101,50 euro. Nu wordt dit dus 99,15 euro. Alleen de selectieve naturapolissen van ZEKUR en ZieZo zijn nog goedkoper bij een standaard eigen risico.

Ook consumenten die al een zorgverzekering bij Bewuzt hebben afgesloten voor 2017 profiteren van de premieverlaging.

Onduidelijkheid slecht voor consument

Dat de premie omlaag gaat klinkt natuurlijk mooi. Toch vindt vergelijkingssite Geld.nl dat dit niet mogelijk zou moeten zijn. “Consumenten hebben slechts zes weken (van 19 november t/m 31 december) de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Veel consumenten hebben al tijd gestoken in het vergelijken van zorgverzekeringen en hun keuze gemaakt. Zij kunnen nu in feite weer opnieuw beginnen, omdat Bewuzt met de lagere premie misschien nu toch interessant is.”

Daarom vindt Geld.nl dat als het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt dat alles op 19 november bekend moet zijn, alles daarna ook op slot moet. “De deadline moet wel hard zijn om als consument te weten waar je aan toe bent.”

Bewuzt geeft zelf aan dat de premie omlaag gaat, omdat ze aanvankelijk te voorzichtig hebben ingezet. “We hebben een herberekening gedaan en kwamen tot de conclusie dat de premie toch lager kan. Dat voordeel willen we wel doorgeven aan de klant”, aldus een woordvoerder van VGZ (waar Bewuzt onderdeel van is).

Reacties brancheorganisatie en NZa

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat zij geen mening hebben over de premieverlaging van Bewuzt. “Dit is een individuele afweging van een verzekeraar”, stelt een woordvoerder.

Geld.nl heeft ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) benaderd voor een reactie. Maar zij waren niet in staat om te reageren voor publicatie van dit bericht.