Contact

Zuid-Holland heeft duurste autoverzekering, Friesland opnieuw de goedkoopste

Inwoners van de provincie Zuid-Holland betalen het meeste voor hun autoverzekering, zo blijkt uit de Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De gemiddelde autopremie was in Zuid-Holland € 81,42 per maand in 2023. Friezen betaalden met € 56,56 euro per maand opnieuw het minste.

Waar komen de verschillen vandaan?

Geld.nl onderzocht hoeveel inwoners van de verschillende provincies in 2023 gemiddeld betaalden voor hun autoverzekering. "Dat de premies in Zuid-Holland zo hoog liggen, komt mede doordat er relatief meer kans op schade is", legt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen van Geld.nl uit. “Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de premie hoe groot de kans op schade is in het gebied waar je woont”, legt Bulthuis uit. “In Zuid-Holland liggen een aantal grote steden, zoals Rotterdam en Den Haag. Daar is meer verkeersdrukte en de kans op een schade dus groter. Daarom betaal je in deze provincie gemiddeld een hogere premie dan in provincies met meer landelijke gebieden, zoals Drenthe of Friesland.”

Daarnaast spelen criminaliteitscijfers een rol. Zo vonden er in 2022 in Zuid-Holland 1.565 autodiefstallen plaats, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is het hoogste aantal van alle provincies en ruim een kwart van alle autodiefstallen in heel Nederland. “Ook dit vertaalden autoverzekeraars in 2023 door in hogere autoverzekeringpremies voor deze provincie”, zegt Bulthuis.

Gemiddelde premie autoverzekering per provincie

Dat Friezen het minst betalen voor hun autoverzekering, komt dan ook juist doordat er relatief weinig criminaliteit aan auto’s plaatsvindt in Friesland. De afgelopen jaren behoorde Friesland met 30 tot 45 autodiefstallen per jaar tot de provincies met het laagste aantal autodiefstallen. Alleen in Zeeland waren er in 2022 minder diefstallen.


Ook flinke premieverschillen tussen grote steden

In meer landelijke provincies heb vaker een goedkopere autoverzekering dan in de Randstedelijke provincies, omdat de kans op schades in grote stad met veel verkeer groter is en vaak meer criminaliteit plaatsvindt in steden. Maar tussen grote steden onderling kunnen de premies flink verschillen, blijkt uit de cijfers van Geld.nl. Van de 10 grootste steden in Nederland heeft Rotterdam met € 100,73 per maand de hoogste autopremie en Groningen met € 63,36 per maand de laagste premie. Een verschil van bijna 450 euro per jaar dus.

Gemiddelde premie autoverzekering 10 grote steden

In Rotterdam werden in 2022 nog 400 autodiefstallen gemeld. Dat is het dubbele van het gemiddelde aantal diefstallen in de tien grootste steden. “Het risico dat je auto wordt gestolen, is het grootst in Rotterdam. Dit vertalen de autoverzekeraars door in een hogere premie”, zegt Bulthuis. Groningen kende met 35 autodiefstallen in 2022 het laagste aantal meldingen. 

Wat kun je eraan doen?

Helemaal naar een andere stad of provincie verhuizen voor een goedkopere autoverzekering is natuurlijk niet echt realistisch. Je kunt gelukkig ook flink besparen zonder te verhuizen. De premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars zijn namelijk groot. Met dezelfde auto, adres en bestuurder betaal je voor de duurste autoverzekering al snel 600 euro per jaar meer dan voor de goedkoopste autoverzekering. “Je autoverzekering vergelijken vóór je er één afsluit kan je dus veel geld besparen”, raad Bulthuis aan. “En controleer daarnaast regelmatig of je huidige autoverzekeraar voor jou nog de beste en voordeligste optie is. Zo betaal je nooit onnodig te veel.”

;