Contact

Gelderland heeft duurste autoverzekering, Friesland de goedkoopste

Inwoners van de provincie Gelderland betalen het meeste voor hun autoverzekering, zo blijkt uit de Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De gemiddelde autopremie is in Gelderland 78, 27 euro per maand. Friezen betalen met 53,15 euro per maand juist het minst.

Waar komen de verschillen vandaan?

Geld.nl onderzocht hoeveel inwoners van de verschillende provincies in de eerste helft van 2023 gemiddeld betaalden voor hun autoverzekering. "Dat de premies in Gelderland zo hoog liggen, komt mede doordat er relatief veel autodiefstallen en gevallen van vandalisme plaatsvinden in de provincie", legt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen van Geld.nl uit. “Autoverzekeraars wegen om de premies te bepalen ook mee hoe groot de kans op schade is op de plek waar je woont. Hiervoor kijken ze naar cijfers over ongevallen en naar criminaliteitscijfers.”

In 2022 vonden volgens het Centraal Bureau van de Statistiek in Gelderland al 11,6 procent meer autodiefstallen plaats dan in 2021. Uit cijfers van de politie blijkt daarnaast ook nog eens dat het aantal dieftallen van voertuigen (niet specifiek auto’s) in januari t/m juni 2023 22,5 procent hoger lag dan in dezelfde periode in 2022. 

Gemiddelde premie autoverzekering per provincie

Dat Friezen het minst betalen voor hun autoverzekering, komt dan ook juist doordat er relatief weinig criminaliteit aan auto’s plaatsvindt in Friesland. In Friesland vonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2022 met 45 gevallen, na Zeeland, het minste autodiefstallen plaats van alle provincies in Nederland. Uit de data van de politie blijkt zelfs dat het aantal voertuigdiefstallen (niet specifiek voor auto’s) in Friesland in januari t/m juni 2023 ruim 18 procent lager lag dan in dezelfde periode in 2022. “Hierdoor is het dus in Friesland relatief goedkoop om een autoverzekering af te sluiten”, legt Bulthuis uit.


Ook flinke premieverschillen tussen grote steden

In meer landelijke provincies heb vaker een goedkopere autoverzekering dan in de Randstedelijke provincies, omdat de kans op schades in grote stad met veel verkeer groter is en vaak meer criminaliteit plaatsvindt in steden. Maar tussen grote steden onderling kunnen de premies flink verschillen, blijkt uit de cijfers van Geld.nl. Van de 10 grootste steden in Nederland heeft Den Haag met 98,01 euro per maand de hoogste autopremie en Nijmegen met 64,48 euro per maand de laagste premie. Een verschil van ruim 400 euro per jaar dus.

Gemiddelde premie autoverzekering 10 grote steden

In Den Haag vonden in 2022 ruim 25 procent meer autodieftallen plaats dan in 2021, terwijl dit in andere grote steden, zoals Rotterdam en Amsterdam, juist afnam. “Omdat autoverzekeraars deze data vertraagd verwerken in de premies, zijn de autoverzekeringpremies in Den Haag dus harder gestegen in 2023 dan de premies in Rotterdam en Amsterdam”, zegt Bulthuis. In 2022 was Rotterdam nog de duurste stad om je auto te verzekeren.

Als je kijkt naar de kans op schades door bijvoorbeeld diefstal of vandalisme zou je niet verwachten dat de premies in Nijmegen zo laag liggen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal autodiefstallen in Nijmegen tussen 2021 en 2022 zelfs met 70,6 procent en het aantal gevallen van vandalisme steeg met 3 procent. 

“Het kant natuurlijk zijn dat in Nijmegen relatief meer kleinere, lichte auto’s rondrijden die goedkoper zijn om te verzekeren, maar daar hebben we geen cijfers over”, zegt Bulthuis. 

Wat kun je eraan doen?

Helemaal naar een andere stad of provincie verhuizen voor een goedkopere autoverzekering is natuurlijk niet echt realistisch. Je kunt gelukkig ook flink besparen zonder te verhuizen. De premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars zijn namelijk groot. Met dezelfde auto, adres en bestuurder betaal je voor de duurste autoverzekering al snel 600 euro per jaar meer dan voor de goedkoopste autoverzekering. “Je autoverzekering vergelijken vóór je er één afsluit kan je dus veel geld besparen”, raad Bulthuis aan. “En controleer daarnaast regelmatig of je huidige autoverzekeraar voor jou nog de beste en voordeligste optie is. Zo betaal je nooit onnodig te veel.”

Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
;