Contact
Autoverzekering

Noord-Holland heeft duurste autoverzekering, Friesland de goedkoopste

Inwoners van de provincie Noord-Holland betalen het meeste voor hun autoverzekering, zo blijkt uit de Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De gemiddelde autopremie is in Noord-Holland 89,70 euro per maand. Friezen betalen met 60,71 euro per maand juist het minst.

Waar komen de verschillen vandaan?

Geld.nl onderzocht hoeveel inwoners van de verschillende provincies in de eerste helft van 2022 gemiddeld betaalden voor hun autoverzekering. “In provincies met veel grote steden en veel verkeer is de kans op schade groter. Daardoor en dus betaal je meer premie in provincies als Noord-Holland en Zuid-Holland”, legt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, uit. “In provincies met meer landelijke gebieden, zoals Groningen, Drenthe, Friesland en Zeeland, is minder verkeersdrukte en betaal je dus vaak een lagere premie.”

Gemiddelde premie autoverzekering per provincie

Daarnaast kijken verzekeraars ook naar het aantal schades en gevallen van criminaliteit in een regio om de autopremies te betalen. In de provincie Noord-Holland vonden in 2021 de meeste autodiefstallen van Nederland plaats. In Friesland vonden dat jaar juist het minste autodiefstallen plaats. 

Ook flinke premieverschillen tussen grote steden

In meer landelijke provincies heb je dus een goedkopere autoverzekering dan in de Randstedelijke provincies. Maar tussen grote steden onderling kunnen de premies flink verschillen, blijkt uit de cijfers van Geld.nl. Van de 10 grootste steden in Nederland heeft Rotterdam met 106,08 euro per maand de hoogste autopremie en Groningen met 72,41 euro per maand de laagste premie. Een verschil van ruim 400 euro per jaar dus.

Gemiddelde premie autoverzekering 10 grote steden

“Ook hier speelt de verkeersdrukte een rol. Die ligt in Rotterdam altijd nog een stuk hoger dan in de stad Groningen”, zegt Bulthuis. Daarnaast kent Rotterdam relatief veel voertuigcriminaliteit. Zo heeft Rotterdam al jaren het meeste gevallen van autovandalisme. In de stad Groningen is de voertuigcriminaliteit juist laag ten opzichte van andere steden uit de top tien. In 2021 had Groningen het minste aantal autodiefstallen en, na Almere, het op één na laagste aantal autobranden.

Wat kun je eraan doen?

Helemaal naar een andere stad of provincie verhuizen voor een goedkopere autoverzekering is natuurlijk niet echt realistisch. Je kunt gelukkig ook flink besparen zonder te verhuizen. De premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars zijn namelijk groot. Met dezelfde auto, adres en bestuurder betaal je voor de duurste autoverzekering al snel 600 euro per jaar meer dan voor de goedkoopste autoverzekering. “Je autoverzekering vergelijken vóór je er één afsluit kan je dus veel geld besparen”, raad Bulthuis aan. “En controleer daarnaast regelmatig of je huidige autoverzekeraar voor jou nog de beste en voordeligste optie is. Zo betaal je nooit onnodig te veel.”

;