Pas op voor hoge afsluitkosten reisverzekering

Ben je op zoek naar een reisverzekering? Kijk dan niet alleen naar de premie, maar houdt ook rekening met de afsluitkosten. Uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de afsluitkosten van verzekeraars nogal uiteenlopen. Deze kunnen verschillen van één tot wel bijna tien euro. “Een reisverzekering met een lage premie kan aantrekkelijk lijken, maar als er dan ineens 8 euro aan afsluitkosten bij komt, kan een andere verzekering zomaar toch voordeliger zijn”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

De financiële vergelijkingssite bekeek de premies van doorlopende reisverzekeringen met een standaarddekking voor bagage en buitengewone kosten. Hieruit blijkt dat wanneer afsluitkosten niet worden meegerekend, zoals in de meeste vergelijkingen gebeurt, de top 5 van goedkoopste reisverzekeringen er heel anders uitziet dan wanneer de afsluitkosten wel worden meegeteld. 

HEMA doorlopende reisverzekering

Eén van de opvallendste verzekeraars op dit gebied is HEMA. De doorlopende reisverzekering van de warenhuisketen lijkt met 19,92 euro per jaar één van de goedkoopste in de markt. Maar hier komt nog 9,68 euro aan afsluitkosten bij. Hierdoor komt HEMA in een vergelijking waarbij afsluitkosten wel worden meegeteld zelfs niet eens meer in de top 10 voorkomt. “Voor de consument is het dus opletten geblazen”, stelt Bulthuis. “Bij die mooie premie waarmee sommige verzekeraars adverteren komen nog afsluitkosten die niet direct zichtbaar zijn.”

Administratieve kosten reisverzekering

Volgens HEMA zelf zijn de afsluitkosten vooral bedoeld om de administratieve kosten te dekken die komen kijken bij het opmaken van de polis. Verder is er over deze kosten, volgens woordvoerder Judy op het Veld, ‘niet veel te zeggen’. “Het kost nu eenmaal veel geld om klanten te administreren en de daarvoor benodigde handelingen uit te voeren.”

Ook Marcel Bommer, woordvoerder van Allianz Global Assistance, geeft aan dat de afsluitkosten vooral bedoeld zijn om administratieve kosten te dekken. Hij noemt als voorbeelden de kosten voor het afdrukken van de polis, het maken van het verzekeringspasje of het beschikbaar maken van de gegevens van de verzekerden voor alarmcentrales.

Woordvoerder Klaske Woolthuis van de Europeesche verzekeringen geeft aan dat de verschillen in afsluitkosten vooral worden veroorzaakt doordat verzekeraars zelf mogen bepalen welke kosten ze in de premie verwerken en welke in de afsluitkosten worden verrekend. “Vooral bij verzekeraars die veel adverteren met lage premies zien wij dat de afsluitkosten vaak hoog zijn.” 

Meer transparantie bijkomende kosten

Dat juist bij reisverzekeringen de bijkomende afsluitkosten zo ondoorzichtig zijn, vindt Bulthuis opvallend. “De reisbranche heeft natuurlijk al de naam dat ze weinig transparantie biedt als het gaat om bijkomende kosten. Denk aan extra kosten bij het boeken van vliegtickets of vakanties. Maar bij de reisverzekeringen gebeurt dus hetzelfde. Het zou verzekeraars sieren als z ij meer openheid geven over de afsluitkosten door deze direct te vermelden bij de premie waarmee zij adverteren.”

Goedkoopste doorlopende reisverzekeringen - Europa dekking

Verzekeraar Premie exclusief afsluitkosten
Verzekeruzelf  13,50 per jaar
HEMA 19,92 per jaar
Routemobiel, Zelf.nl en SNS Bank 19,99 per jaar
Unigarant 20,04 per jaar
Allianz Global Assistance 21,00 per jaar
Verzekeraar Premie inclusief afsluitkosten
Verzekeruzelf  14,95 per jaar
Routemobiel, Zelf.nl en SNS Bank 24,23 per jaar
Allianz Global Assistance 27,50 per jaar
Univé 28,68 per jaar
Unigarant 29,25 per jaar
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;