Contact

Rente leningen eindelijk omlaag

Na Freo verlaagt een tweede kredietverstrekker de leenrentetarieven tot onder de 4 procent. Bij Interbank betaal je vanaf 6 november voor een persoonlijke lening vanaf 50.000 euro nog maar 3,9 Procent. Bij Findio wordt dit 4,1 procent. De rente voor een persoonlijke lening staat bij Freo al vanaf 25.000 euro op 3,9 procent. “Vooralsnog lijkt alleen bij de hogere leenbedragen sprake te zijn van lagere rentes waarmee kredietverstrekkers elkaar proberen te beconcurreren”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl.

Hoge leenbedragen interessanter voor kredietverstrekker

Eén van de redenen waarom banken juist graag focussen op de hoge leenbedragen, is dat ze hier relatief minder kosten voor hoeven maken. “Een kredietverstrekker maakt voor het verstrekken van elke lening ongeveer evenveel kosten. Op een hoog leenbedrag wegen die natuurlijk minder zwaar dan op een klein leenbedrag”, legt Bulthuis uit.

Daarnaast zijn klanten die hoge leenbedragen afsluiten relatief veilige klanten. Kredietverstrekkers zijn namelijk verplicht om te kijken hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen op basis van je inkomen en uitgaven. Iemand die een bedrag van 50.000 euro kan lenen, heeft dus vaak een relatief goede financiële positie en dus loopt de kredietverstrekker minder risico dat je de lening niet terugbetaalt.

Leen niet meer dan nodig

Ondanks dat de hogere leenbedragen lagere rentetarieven kennen, raadt Geld.nl mensen niet aan om dan maar een hogere lening af te sluiten. Een betere besparing is om een zo kort mogelijk looptijd te kiezen. “Hoe sneller je aflost, hoe minder lang je rente betaalt over de lening. Hierdoor is je lening uiteindelijk goedkoper”, aldus Bulthuis.

Verder loont het altijd om niet zomaar voor een lening bij je eigen bank te kiezen. De grote banken hanteren namelijk hogere leenrentes, dan de kleinere kredietverstrekkers. Het verschil kan zelfs oplopen tot 700 euro per jaar, zoals blijkt uit een eerder onderzoek van Geld.nl. Het loont dus om even de tijd te nemen en ook de minder bekende kredietverstekkers te overwegen.

;