Steeds meer Nederlanders kiezen voor gemak en rijden hun auto door de wasstraat. Maar dat gemak is niet zonder risico. Uit een recente peiling van de Telegraaf blijkt dat bijna één op de vijf automobilisten schade meldt na een bezoek aan een wasstraat. En in veel gevallen draai je zelf op voor de kosten.
Krassen, lakschade en losse onderdelen
Lakschade en krassen komen het vaakst voor. Ook spiegels, ruitenwissers en antennes sneuvelen regelmatig. Soms raakt zelfs een nummerplaat los. En wie denkt dat de wasstraat die schade netjes vergoedt, komt vaak bedrogen uit. Veel bedrijven wijzen op hun algemene voorwaarden: je auto door de wasstraat gooien is op eigen risico.
Wie betaalt de schade?
Volgens Paul Huibers, autoverzekering expert bij Geld.nl, is dat juridisch meestal waterdicht. “Alleen als je echt kunt aantonen dat de wasstraat een fout maakte, bijvoorbeeld doordat een borstel losraakte, heb je kans op vergoeding. Maar dat is lastig te bewijzen.”
De meeste mensen zullen dus een beroep moeten doen op hun eigen autoverzekering. Maar dat werkt alleen als je een allrisk autoverzekering hebt. “Alleen dan ben je meestal verzekerd voor dit soort schade,” zegt Huibers. “Heb je alleen een WA autoverzekering of beperkt casco, dan zijn de kosten voor jou.”
Claim indienen? Denk goed na
Toch is het niet altijd slim om schade via je eigen verzekering te claimen. “Bij kleine schades loop je het risico dat je schadevrije jaren kwijtraakt en je premie stijgt,” legt Huibers uit. “Je hebt vaak ook een eigen risico. Dan betaal je uiteindelijk meer dan de schade je gekost had.”
Wat kun je zelf doen?
Schade voorkomen blijft de beste strategie. Daarom raadt Huibers aan om deze simpele stappen te nemen voordat je de wasstraat inrijdt:
- Klap je spiegels in.
- Verwijder losse accessoires, zoals antennes of dakdragers.
- Check of sierstrips of kentekenplaten goed vastzitten.
- Sla de wasstraat over als je auto kwetsbare schadeplekken heeft.
Extra tip van Paul: “Heb je een oudere auto of zijn er al onderdelen beschadigd? Dan is een wasstraat niet de beste keuze. Met de hand wassen voorkomt veel gedoe.”