Contact

‘Selectief polis vaak een slimmere keuze dan je denkt’

Steeds meer zorgverzekeraars bieden een goedkope selectief polis aan. Vorig jaar kenden VGZ, ZEKUR, Menzis en ZilverenKruis al een dergelijke polis. Dit jaar biedt ook Univé een polis aan waarvoor je een lage premie betaalt, maar een beperkte vrije zorgkeuze hebt voor specifieke behandelingen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je 50 tot 75 procent van de rekening vergoedt. Veel mensen laten zich afschrikken door het idee dat je niet vrij bent in je zorgkeuze bij deze polissen. ‘Vaak onterecht’, vindt Sieto de Vries van Geld.nl. “Een selectief polis is vaak interessanter dan je denkt.”

Beperkte zorgkeuze geldt enkel voor planbare zorg

De Vries benadrukt dat bij selectief polissen de beperkte vrije zorgkeuze bij ziekenhuiszorg alleen geldt voor planbare zorg. “Alleen voor (bepaalde) operaties en behandelingen waarvoor je een afspraak moet maken in het ziekenhuis geldt een beperkte contractering. Voor spoedeisende hulp en medisch noodzakelijke bevallingen in het ziekenhuis kun je nog steeds naar elk ziekenhuis.”

Ook kun je het woord beperkt best met een korreltje zout nemen. Vrijwel alle selectieve zorgzekeringen hebben per behandelingen met heel veel ziekenhuizen contracten. Dit zijn er soms wel tweehonderd door heel Nederland.

Hoe werkt de selectief polis?

Een selectieve zorgverzekering is eigenlijk een ‘uitgeklede’ naturapolis. Dit merk je met name bij de vergoeding voor plan ziekenhuiszorg. Je krijgt alleen een volledige vergoeding voor planbare zorg als je kiest voor een ziekenhuis waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Bij de selectief polis is het aantal gecontracteerde ziekenhuizen vaak kleiner dan bij een naturapolis. Daarom dus de naam selectief.

Kies je voor de selectiepolis van ZEKUR of van Zilveren Kruis Achmea, dan mag je voor alle planbare zorg in principe alleen naar respectievelijk 17 of 44 ziekenhuizen. Maar de beperkt zorgkeuze geldt niet als een specialist of arts in een gecontracteerd ziekenhuis je doorverwijst naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder of bij zogenoemde topklinische en topreferente zorg, die maar door een paar ziekenhuizen of specialisten in Nederland kan worden gegeven. In die gevallen ben je vrij om naar het ziekenhuis van je keuze te gaan en worden de kosten vergoed.

Bij VGZ (Goede Keuze polis) en Univé (Zorg Select Polis) geldt de beperking dat je niet naar alle ziekenhuizen kunt gaan maar voor 14 of 15 behandelingen. Bij Menzis (Budget Bewust) krijg je enkel bij slechts 5 behandelingen te maken met beperkte zorgkeuze.

Kortom een selectieve polis is vaak helemaal niet zo selectief als je denkt. Voor veel soorten ziekenhuiszorg ben je namelijk helemaal niet gebonden aan de beperkte zorgkeuze van de verzekeraar.

Verzekerd van kwaliteit

Kiezen voor een selectief polis is voor veel mensen een slimme keuze, omdat je dan verzekerd bent van kwalitatief goede zorg, stelt De Vries. Voor planbare behandelingen waarvoor de verzekeraars maar een beperkt aantal ziekenhuizen contracteren, selecteren zij streng op kwaliteit. Zij kijken bijvoorbeeld naar het aantal complicaties en of er veel nabehandelingen nodig zijn. Zorgaanbieders die niet aan de eisen voldoen en dit niet verbeteren, worden niet gecontracteerd. “Je weet dus vrij zeker dat een gecontracteerd ziekenhuis ook een goed ziekenhuis is voor de betreffende behandeling of operatie. Die garantie maakt het voor veel mensen waard om wat verder te reizen voor je zorg”, aldus De Vries.

Ook voor medicijnen en hulpmiddelen

Overweeg je een selectief polis, let dan ook op de regeling voor herhaalrecepten en hulpmiddelen. Deze moet je in de meeste gevallen regelen via de online apotheek of online leverancier. Verder vindt de service van de zorgverzekeraar voornamelijk online plaats. Je krijgt de polis per mail en regelt bijvoorbeeld al je declaraties via een persoonlijke online omgeving.

Is een selectief polis voor mij een goede keuze?

“Ben je bereid wat verder te reizen voor planbare zorg en heb je er geen probleem mee je verzekeringszaken online te regelen? Dan is een selectief polis een slimme keuze waarmee je veel geld bespaart en zeker weet dat je goede zorg krijgt” aldus De Vries.

Tabel selectief polissen

Verzekeraar

Selectief polis

Beperkte zorgkeuze geldt voor:

Bij welke ziekenhuizen kan ik terecht?

Vergoeding niet gecontracteerde zorg

Premie per maand bij standaard eigen risico (375 euro)

Menzis

Budget Bewust

5 ziekenhuisbehandelingen: Meniscus, Liesbreuk, Staar, Carpale Tunnel Syndroom

Hulpmiddelen alleen via geselecteerde aanbieders

28 tot 50 ziekenhuizen (verschilt per behandeling)

75%

€90,75

Univé

Zorg Select Polis

14 ziekenhuisbehandelingen:

Knie- en heupvervangingen, Staar, Morbide obesitas en Oncologie (kankerbehandelingen) bij borst, dikke-, endeldarm, prostaat, blaas, long, maag, slokdarm, alvleesklier en gemetastaseerd melanoom.

Online Univé-apotheek voor herhaalrecepten en anticonceptie.

Online leverancier van hulp- en verbandmiddelen.

80% van de Nederlandse ziekenhuizen is gecontracteerd

50%

€85,00

VGZ

Goede Keuze polis

15 ziekenhuisbehandelingen: borstkanker, dikke darmkanker, endeldarmkanker, prostaatkanker

, blaaskanker, longkanker, gemetastaseerd melanoom , maagkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, heupvervanging, knievervanging, staar, morbide obesitas en infectie bij heup- of knieoperatie:

29 tot 200 ziekenhuizen (verschilt per behandeling)

50%

€91,15 (premie via Geld.nl)

Bij VGZ  €95,95

ZEKUR

Gewoon ZEKUR

Planbare ziekenhuiszorg alleen bij gecontracteerde ziekenhuizen.

Herhaalrecepten via online apotheek

17 ziekenhuizen

80%

€82,50

Zilveren Kruis Achmea

Basis Budget Polis

Planbare ziekenhuiszorg alleen bij gecontracteerde ziekenhuizen

44 ziekenhuizen

75%

€89,95

;