Contact

‘Sinds lange tijd spaarrentes weer op 3 procent’

De spaarrentes zitten deze maand flink in de lift. Maar liefst 23 banken hebben in oktober hun spaarrentes verhoogd, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Sommige banken verhoogden hun rente zelfs met 0,7 procent in één keer. “De hoogste spaarrente die je op een deposito kunt krijgen, staat nu op 3 procent. Dat is omgerekend bijna tachtig procent meer dan in juni van dit jaar, toen was de hoogste depositorente nog 1,65 procent,”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Vooral buitenlandse banken strijden om Nederlandse spaarder

Vooral bij de buitenlandse banken stijgen de spaarrentes in een rap tempo. “De buitenlandse banken voeren op dit moment een heuse oorlog om de Nederlandse spaarder”, zegt Bulthuis. “Sommige buitenlandse banken verhoogden in één maand wel meerdere keren hun depositorentes om bij te blijven bij hun concurrenten. Er is in veel andere landen in Europa immers een flinke behoefte aan spaargeld en Nederlandse huishoudens hebben veel spaargeld beschikbaar .”

Hoogste depositorentes oktober 2022

Nederlandse grote banken blijven achter

Bij enkele Nederlandse banken gaan de rentes op deposito’s en spaarrekeningen ook omhoog, zoals bij LeasePlan Bank en Centraal Beheer. Maar bij de grote banken, zoals ING, ABN AMRO en Volksbank (SNS, ASN en RegioBank), blijven verhogingen nog uit. Alleen Rabobank heeft inmiddels flinke renteverhogingen op haar deposito’s doorgevoerd en belooft per 1 december ook de rente op spaarrekeningen te verhogen. 

Update: 24 oktober 2022 13:19u: Inmiddels is ook bekend dat ING per 1 december de rente op de spaarrekening verhoogt.

Dat grote Nederlandse banken de spaarrentes nog nauwelijks verhogen, komt volgens Bulthuis vooral doordat ze al veel spaargeld hebben en weinig hoeven te concurreren. “Daarnaast speelt ook een rol dat de banken de afgelopen jaren tegen erg lage hypotheekrentes veel hypotheken hebben verstrekt. Daar verdienen ze nu weinig op, waardoor ze minder marge hebben om de spaarrentes flink te verhogen.”

Spaarrentes zullen blijven stijgen

Aankomende donderdag zal de Europese Centrale Bank (ECB) bij haar rentebesluit nieuwe renteverhogingen aankondigen. Bulthuis verwacht dan ook dat de spaarrentes de komende tijd verder blijven stijgen en dat er steeds meer druk komt op de Nederlandse grote banken om ook hun rentes te verhogen.


;