Contact

Zorgpremies stijgen fors! Hoe kun je slim besparen?

Nu alle zorgpremies voor 2015 bekend zijn, is duidelijk dat we volgend jaar fors meer gaan betalen voor onze zorgverzekering. De premies stijgen met 30 tot 170 euro per jaar. Extra reden dus om dit zorgseizoen goed te kijken hoe je slim kunt besparen”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. De vergelijkingssite zet vijf handige bespaartips voor je op een rij:

1. Weinig zorg nodig? Verhoog je eigen risico

Misschien wel de grootste besparing realiseer je door te kiezen voor een hoger eigen risico. Het standaard eigen risico bedraagt 375 euro in 2015. Als je dit vrijwillig verhoogt, biedt de zorgverzekeraar korting op je basisverzekering. Dit loopt op tot wel 300 euro per jaar. Je kunt het eigen risico verhogen met 100, 200, 300, 400 en 500 euro. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting je krijgt.

“Zeker als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt, bespaar je fors door je eigen risico te verhogen”, zegt De Vries. “Heb je toch een keer zorg nodig die onder je eigen risico valt? Dan betaal je wel iets meer zelf, maar zelfs dan valt de schade vaak mee. Stel je verhoogt je eigen risico met 500 euro en krijgt 300 euro korting. Heb je toch zorg nodig, dan betaal je maximaal 500 euro extra zelf. Maar door de premie die je hebt uitgespaard, is de schade eigenlijk maar 200 euro. Je loopt dus maar een beperkt risico.”

2. Alleen een basisverzekering is vaak voldoende

Voor veel mensen is alleen een basisverzekering voldoende. Bijvoorbeeld voor jongeren of studenten die weinig zorg nodig hebben. Maar ook andere consumenten sluiten vaak ‘onnodige’ aanvullingen af, volgens De Vries. “Wij merken bijvoorbeeld dat ouders vaak extra aanvullende (tand)verzekeringen afsluiten voor hun kinderen. Maar de basisverzekering vergoedt voor kinderen tot 18 jaar vrijwel alle zorg.”

Maak altijd een kritische afweging of je al die aanvullende verzekeringen wel echt nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld alleen voor controle naar de tandarts en heb je nooit gaatjes? Dan kun je de kosten voor de controle prima zelf betalen. In plaats van je aanvullend verzekeren, kun je dan beter zelf spaarpotje aanleggen voor als je onverwacht toch zorgkosten maakt. Voordeel is dat als je de zorg niet nodig hebt, je aan het einde van het jaar een mooi extraatje hebt.

Tip! Wil je alleen een basisverzekering? In het overzicht premie basisverzekering zie je direct welke de goedkoopste is!

3. Overweeg een selectief polis

In 2014 introduceerden een aantal verzekeraars een selectief polis. Dit is een basisverzekering die erg goedkoop is, omdat je voor planbare ziekenhuiszorg vaak maar bij een beperkt aantal (10 tot 15) ziekenhuizen terecht kunt. Ga je naar een ander ziekenhuis, dan krijg je slechts 60 tot 80 procent van de kosten vergoed. Omdat je voor spoedeisende hulp nog steeds gewoon naar elk ziekenhuis kunt, zijn deze polissen voor veel mensen interessant, volgens De Vries. “Ben je bereid om voor planbare zorg, zoals operaties, wat verder te reizen of heeft de verzekeraar toevallig een ziekenhuis gecontracteerd bij jou in de buurt, dan is de selectief polis een goedkoop alternatief.”

In 2015 bieden VGZ, Menzis , PMA, ZEKUR en Zilveren Kruis Achmea een selectief polis aan.

4. Zorgverzekering per jaar betalen!

Wie zijn zorgpremie per jaar kan betalen, bespaart tot 3 procent op de premie van de basisverzekering. “Dit is toch weer een kleine besparing en heeft als extra voordeel, dat je in één keer van alle kosten af bent”, zegt De Vries.

Daarnaast gebruiken veel mensen hun spaargeld voor de jaarbetaling. Deze schrijft de zorgverzekeraar in december af. De Belastingdienst peilt op 1 januari je spaartegoeden voor de vermogensrendementsheffing. Omdat de jaarbetaling er dan al af is, betaal je dus over een lager bedrag belasting of misschien wel helemaal niets, als je vermogen hierdoor onder de vrijgestelde voet van 21.139 euro blijft. Je bespaart dan niet alleen op je zorgverzekering, maar dus ook nog eens op je belasting.

5. Zorgvuldig vergelijken en overstappen

Het ligt misschien erg voor de hand, maar zorgvuldig vergelijken kan je een forse besparing op je zorgverzekering opleveren. “Wij zien dat onze bezoekers met hun vergelijking en door vervolgens over te stappen gemiddeld tot 250 euro per jaar besparen op hun zorgpremie”, zegt De Vries. “Als je dan bedenkt dat 70 procent van alle consumenten al vier jaar niet is overgestapt (cijfers Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie), is daar voor veel mensen nog een slimme besparingen te realiseren.

;