Contact

Spaarders bij grote banken laten tot 1,8 miljard aan rente liggen

Spaarders die alleen een spaarrekening hebben bij ABN AMRO, ING of Rabobank, laten gezamenlijk 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. 

Bijna helft van de Nederlanders spaart alleen bij grootbank

De vergelijker voerde een onderzoek uit met Factsnapp waaruit blijkt dat 48 procent van de Nederlanders niet spaart bij een andere bank dan de drie grootbanken. “Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) stond er tussen juni 2022 en mei 2023 gemiddeld 368 miljard euro aan spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen. Als je er vanuit gaat dat 48 procent van dat spaargeld bij deze grootbanken staat, dan gaat het om 176,7 miljard euro aan spaargeld dat enkel bij ABN AMRO, ING of Rabobank staat”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

48 procent spaart alleen bij grote banken

‘Niet overstappen kost spaarders honderden miljoenen euro’s’

Gemiddeld kregen spaarders op een spaarrekening bij ABN AMRO, ING en Rabobank 0,21 procent rente tussen juni 2022 en mei 2023. Dat komt neer op bijna 371 miljoen euro rente over die 176,7 miljard euro.

“Maar er was veel meer rendement te behalen”, legt Bulthuis uit. “De gemiddelde spaarrente op alle beschikbare spaarrekeningen in de Nederlandse markt samen van juni 2022 tot en met mei 2023 was gemiddeld 0,5 procent. Op een gemiddelde spaarrekening was er over die 176,7 miljard euro dus 875 miljoen euro aan rente te verdienen. En als ze spaarden op de spaarrekening met de hoogste spaarrente in die periode, hadden ze gemiddeld zelfs 1,25 procent rente kunnen opstrijken, oftewel 2,2 miljard euro.  Als je naar dit laatste bedrag kijkt, hebben de spaarders die enkel bij één van de grootbanken sparen dus zelfs 1,8 miljard euro aan rente laten liggen.”


Gemiddelde rente in juni 2022 t/m mei 2023 Gemiddeld rendement over 176,7 miljard euro*

Gemiddeld rendement over 176,7 miljard euro*
Spaarrekening bij ABN AMRO, ING en Rabobank
0,21%371 miljoen euro
Gemiddelde spaarrekening
0,50%875 miljoen euro
Spaarrekening met hoogste rente
1,25%2,2 miljard euro
Verschil grootbanken met gemiddelde spaarrekening

504 miljoen euro
Verschil grootbanken met spaarrekening met hoogste spaarrente

1,8 miljard euro

*176,7 miljard euro is 48 procent van het totale bedrag dat Nederlanders volgens DNB in juni 2022 t/m mei 2023 op vrij opneembare spaarrekeningen hadden staan. 

Spaarders bij grote banken laten veel rendement liggen

Misgelopen rente wordt alleen maar meer

Het bedrag dat spaarders mislopen door enkel bij de grote banken te sparen, loopt de laatste maanden zelfs nog verder op, ziet Bulthuis. “Ondanks dat de spaarrentes bij vrijwel alle banken stijgen, neemt het verschil tussen de drie grootbanken en de gemiddelde en hoogste spaarrentes in de markt toe. Op dit moment krijg je bij ABN AMRO, ING en Rabobank 1 tot 1,25 procent rente op je spaarrekening. De hoogste spaarrente staat nu op 2,7 procent. Op jaarbasis zouden spaarders bij de grote banken nu dus al tot 2,7 miljard euro aan rente mislopen. Een goede reden dus om met in elk geval een deel van je spaargeld op zoek te gaan naar een bank met een betere rente.”

35 procent van de Nederlanders weet niet hoeveel spaarrente ze krijgen

Bijna de helft van de Nederlandse spaarders laat dus veel geld liggen door niet over te stappen.  “Bovendien weten veel spaarders niet eens hoeveel spaarrente ze krijgen”, zegt Bulthuis. Uit het onderzoek dat Geld.nl samen met Factsnapp deed, blijkt dat ruim 35 procent van de Nederlanders niet weet hoeveel spaarrente ze krijgen op hun spaarrekening. “Deze mensen weten dan ook niet hoeveel geld ze nu onopgemerkt mislopen door niet over te stappen naar een ander spaarbank”, stelt Bulthuis. “En dit terwijl de spaarrentes van verschillende banken vergelijken en online een nieuwe spaarrekening openen al in een paar minuten geregeld is.”

35 procent weet niet hoeveel spaarrente ze krijgen

;