Contact

Spaarrente deposito zakt onder de 4%

De rentes op spaardeposito’s blijven verder dalen. De hoogste rente op een spaardeposito is nu 3,9%, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Hiermee ligt de hoogste rente op een spaardeposito voor het eerst sinds juni 2023 weer onder de 4%. “En de depositorentes zullen waarschijnlijk nog verder dalen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Wie overweegt spaargeld vast te zetten, kan daar dus beter niet te lang mee wachten. Nu profiteer je nog van relatief hoge rentes.”

Ontwikkeling hoogste depositorente

Ook lagere depositorentes bij kortere looptijden

De rentes op spaardeposito’s zijn sinds november 2023 aan het dalen. De daling kwam in januari in een stroomversnelling. Sindsdien verlagen er dagelijks wel enkele banken hun depositorentes. Nieuw is dat sinds deze maand ook de rentes voor deposito’s met een looptijd korter dan 1 jaar omlaag gaan. Dat de depositorentes dalen, komt vooral doordat de inflatie onder controle lijkt en de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes sinds oktober 2023 dus niet meer verder verhoogt. De centrale bank zal in de loop van dit jaar zelfs de rentes weer gaan verlagen.

Waarom dalen de depositorentes?

“Banken baseren hun rentes voor deposito’s met looptijden tot en met 1 jaar op de Euribor-rentes. Deze bewegen sterk mee met de ECB-rentes en zijn, vooruitlopend op de renteverlagingen van de ECB, dus ook al aan het dalen. In reactie hierop verlagen banken nu dus ook de rentes op de deposito’s met korte looptijden”, legt Bulthuis uit.

Ontwikkeling gemiddelde depositorente

De rentes voor deposito’s met lange looptijden dalen al langer, omdat banken die baseren op de kapitaalmarkrentes. Dit zijn rentes waartegen banken geld kunnen lenen bij beleggers. “Omdat de beleggers al langer het vertrouwen hebben dat de inflatie daalt en laag blijft, zijn ook de kapitaalmarkrentes al een tijdje lager. Dit vertaalden banken de afgelopen maanden al in lagere rentes voor de deposito’s met looptijden van langer dan 1 jaar”, aldus Bulthuis.

Spaargeld vastzetten? Wacht niet te lang!

Heb je spaargeld dat je voor een aantal maanden of jaar kunt missen? Dan is dit hét moment om het vast te zetten op een deposito. “We verwachten dat de depositorentes de komende tijd verder dalen”, zegt Bulthuis. “Open je nu een deposito, dan profiteer je nog van relatief hoge rentes.”