Contact

Spaarrente in 2022 bijna tien keer zo hoog

Spaarders krijgen nu bijna tien keer zoveel rente op hun spaarrekening als aan het begin van 2022. Dit blijkt uit de jaarlijkse rente update van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Met name vanaf juli 2022 steeg de spaarrente fors. De gemiddelde rente op een spaarrekening is in 2022 van 0,05% naar 0,49% gestegen. “Bijna een vertienvoudiging dus”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Waarom de spaarrentes stijgen?

Dat de spaarrentes in 2022 zo hard stegen, heeft de volgende oorzaken:

  • Vooral buitenlandse banken, zoals Renault Bank, Bigbank en Klarna, concurreren flink om het geld van de Nederlandse spaarders. Deze banken bieden nu zelfs tarieven boven de 1 procent.
  • Ook kleinere Nederlandse banken, zoals LeasePlan Bank, bunq, NIBC Direct en Centraal Beheer, concurreren om het spaargeld en hebben hun rentes al verschillende keren verhoogd.

Ontwikkeling rente spaarrekening 2022

Spaarrentes toch nog relatief laag

Toch blijven de spaarrentes nog best laag in verhouding tot de geldmarktrentes waar ze op gebaseerd zijn. Na de renteverhoging van de ECB zijn de rentes op de geldmarkt, zoals de Euribor tarieven, namelijk ook flink gestegen. Meestal bewegen de spaarrentes van banken in lijn met de 3-maands Euribor. Op dit moment staat de 3-maands Euribor echter op bijna 2 procent, terwijl de hoogste rentes op spaarrekeningen nog rond de 1 procent liggen.

Banken verhogen de spaarrentes dus nog niet zoveel als zou kunnen. Dit komt vooral doordat ze bang zijn dat er volgend jaar een recessie aankomt en de inflatie dan ineens hard daalt.

Rentes spaardeposito’s ook omhoog

De rentes voor spaardeposito’s lopen meer in lijn met de marktrentes waarop ze gebaseerd zijn en liggen ook hoger dan de rentes op spaarrekeningen. De gemiddelde rentes stegen hier tussen januari en december 2022 met 256 tot 514 procent.

  • Bij deposito’s van 1 jaar steeg de gemiddelde rente tussen januari en december van 0,27% tot 1,66%
  • Bij de deposito’s met een looptijd van 5 jaar ging de rente in 2022 van gemiddeld 0,58% naar 2,19%.
  • Voor deposito’s van 10 jaar steeg de gemiddelde rente van 0,51% naar 1,82%.

Ontwikkeling rente spaardeposito 2022

Tip! Wil je ook weten wat de spaarrentes in 2023 gaan doen? Lees dan hier onze spaarrente verwachting voor 2023.

;