Contact

Spaarrente nog verder omlaag

De spaarrentes kruipen de komende week nog verder richting de 0 procent. ABN AMRO verlaagt per 17 juli de toch al historische lage spaarrente op de spaarrekening van 0,03 naar 0,02 procent. “Het zal dan ook niet lang duren voordat de andere grote banken (Rabobank en ING) volgen”, licht Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl toe. In het verleden hebben we steeds gezien dat als één grootbank de rente verlaagde de andere twee binnen enkele weken volgden.”

Waarom dalen de spaarrentes juist nu?

Dat er juist nu een renteverlaging komt is wel een beetje bijzonder. “Het is al bijna een jaar geleden dat één van de grote banken de rente op hun spaarrekening heeft verlaagd. Sinds augustus 2018 stonden de rentes stil”, zegt Bulthuis.
Dat de banken nu toch de rentes weer verlagen komt volgens haar doordat de Europese Centrale Bank al heeft laten weten dat de ECB-rente (waar de spaarrentes op gebaseerd zijn) laag blijft. Er wordt zelfs gespeculeerd over een nog verdere verlaging

Wanneer gaan de rentes weer stijgen?

De spaarrentes zijn al een aantal jaar enorm laag en daar moeten we maar aan wennen, stelt Bulthuis. “Wij verwachten namelijk dat de rentes nog wel een flinke tijd zo laag blijven. Zeker nog 1 of 2 jaar, want de verwachting is dat de ECB-rente minstens nog zolang op het lage niveau blijft.”