Contact

Spaarrentes stijgen verder

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt vandaag zo goed als zeker voor de achtste keer op rij haar belangrijkste rentetarieven. “En de spaarder profiteert daar enorm van”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De spaarrentes zijn het afgelopen jaar al flink gestegen en met elke renteverhoging van de ECB zet dat verder door. De afgelopen 7 dagen hebben alweer 8 banken de rente op hun spaarrekening verhoogd en na het ECB-besluit van vandaag zullen er meer banken volgen.”

Hoogste spaarrentes al boven de 4 procent

Op een vrij opneembare spaarrekening kun je nu maximaal 2,3 procent rente krijgen. Dit krijg je bij Renault Bank en Scalable Capital. Wie bereid is zijn spaargeld 3 jaar vast te zetten op een deposito, kan zelfs 4,05 procent rente krijgen bij Haitong bank uit Portugal. Dat is de hoogste depositorente van dit moment, maar ook bij deposito’s met kortere looptijden loopt de rente al tegen de 4 procent.

Hoogste spaarrentes in een jaar tijd tot bijna 8 keer zo hoog

“Vorig jaar juni, voordat de ECB de rentes begon te verhogen, was de hoogste spaarrente  op een spaarrekening nog 0,3 procent. Nu is dat dus bijna 8 keer zoveel”, voegt Bulthuis toe. “Bij een deposito was de hoogst mogelijke rente in juni 2022 nog 1,65 procent bij een looptijd van 5 jaar. De hoogste depositorente is nu dus bijna 2,5 keer hoger dan toen.” 

Ontwikkeling rente spaarrekenng juni 2023

Invloed ECB-rente op spaarrente

Dat de spaarrentes telkens meestijgen als de ECB haar rentes verhoogt, komt doordat het voor banken interessanter wordt om spaargeld aan te trekken in plaats van geld te lenen bij de ECB of op de kapitaalmarkten. “Als de ECB haar rentes verhoogt, wordt het voor banken ook duurder om geld te lenen bij de ECB. Banken willen dan in plaats daarvan liever spaargeld van consumenten aantrekken en hebben daar dus ook een hogere rente voor over”, legt Bulthuis uit. “Daarnaast krijgen banken bij een hogere ECB-rente ook meer rente voor het spaargeld dat ze bij de ECB stallen en dat vertalen ze ook weer door in hogere spaarrentes voor hun klanten.”

Hoelang blijft de spaarrente nog stijgen?

De grote vraag is echter hoelang de spaarrentes nog doorstijgen. In de Verenigde Staten heeft de centrale bank, Federal Reserve (FED) gisteren al een pauze in de renteverhogingen aangekondigd. De verwachting is dat de Europese Centrale Bank aan het eind van de zomer of begin van het najaar ook stopt met het verhogen van de rentes. “De kans is dus groot dat de spaarrentes in de laatste maanden van het jaar dan ook niet meer verder stijgen”, zegt Bulthuis. 


;