Contact

Sparen levert steeds meer op

De spaarrentes blijven maar stijgen. In juli 2022 was de gemiddelde rente op een spaarrekening nog 0,06 procent, inmiddels is dat 0,98 procent. Een stijging van ruim 1.500 procent, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “En deze stijging blijft nog wel even doorgaan”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen. “De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt vandaag namelijk opnieuw haar rentetarieven, waardoor de spaarrentes verder zullen stijgen.”

ECB duwt spaarrentes omhoog

Sinds juli 2022 heeft de ECB diverse keren haar rentes verhoogd om daarmee de inflatie proberen te verlagen. Het belangrijkste tarief (de refi-rente) is sindsdien gestegen van 0 naar 3 procent en daar komt vandaag dus nog een verhoging bovenop. Omdat banken hun spaarrentes meestal laten meestijgen en -dalen met de ECB rentes, zijn ook de spaarrentes sindsdien flink gestegen. De hoogste rente op een spaarrekening ging van 0,35 procent in juli 2022 naar 2,3 procent nu.

Ontwikkeling rente spaarrekening maart 2023

Nieuwe banken wakkeren de concurrentie aan

Daarnaast speelt een rol dat relatief nieuwe banken en andere partijen zich op de Nederlandse spaarmarkt wagen. “De relatief jonge Nederlandse bank, bunq, is sinds een paar maanden bijvoorbeeld heel actief spaarders aan het aantrekken en heeft de rentes flink verhoogd”, zegt Bulthuis. “In november 2022 kreeg je hier al 0,27 procent spaarrente en nu zelfs 1,56 procent.”

Verder bieden de Duitse brokers Trade Republic en Scalable Capital sinds kort spaarrekeningen aan met rentes van 2 en 2,3 procent. Dat zijn op dit moment de hoogste rentes op spaarrekeningen in Nederland. “Nederlanders sparen erg veel, waardoor de Nederlandse spaarmarkt erg interessant is voor dit soort partijen”, legt Bulthuis uit.

“In de laatste helft van 2022 waren het vooral de buitenlandse banken, zoals BigBank, Renault Bank, Open Bank en Lloyds Bank, die de hoogste rentes boden”, vertelt Bulthuis. “Daar zijn nu dus een aantal partijen bijgekomen die ook wat geld willen ophalen in Nederland en nog hogere rentes kunnen bieden en de concurrentie verder aanwakkeren. Dit is voor de Nederlandse spaarder alleen maar positief, omdat de spaarders hierdoor de komende tijd verder stijgen.”;