Contact

Steeds meer contracten tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars afgerond

De afgelopen twee weken zijn er flink wat contracten afgesloten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Op dit moment is gemiddeld bijna 92 procent van alle ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de vergelijkingssite. “Twee weken geleden was dit nog 84 procent en hadden sommige zorgverzekeraars pas 31 tot 65 procent van de contracten rond.”

Bij de helft van de zorgverzekeraars kun je overal terecht

Er zijn in Nederland 10 zorgverzekeringmaatschappijen actief. Hiervan heeft de helft alle contracten met de ziekenhuizen rond of toegezegd dat hun verzekerden in 2024 in alle ziekenhuizen terechtkunnen zonder bijbetaling. Dit geldt voor a.s.r., Achmea (waaronder FBTO, De christelijke zorgverzekeraar en Zilveren Kruis), Aevitae, ONVZ en Salland.

“Houd hierbij wel rekening met welke basisverzekering je kiest”, voegt Bulthuis toe. “Aevitae, De christelijke zorgverzekeraar en Zilveren Kruis bieden ook een budgetpolis aan. Hiermee kun je maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Met de andere basisverzekeringen van deze zorgverzekeringconcerns kun je wel naar alle ziekenhuizen in Nederland.”

DSW loopt nog achter met contracteren

Geld.nl onderzocht voor de 12 provinciehoofdsteden en de 10 grootste steden in Nederland hoeveel ziekenhuizen binnen een straal van 50 kilometer zijn gecontracteerd voor 2024. Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben gemiddeld minstens 86 procent van de ziekenhuizen aangesloten. Zorgverzekeraar DSW is een uitzondering, deze verzekeraar heeft gemiddeld pas 54 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024. DSW geeft op haar website wel aan dat ze elk jaar alle ziekenhuizen contracteert. Waarschijnlijk worden dus ook hier uiteindelijk gewoon alle ziekenhuizen aangesloten.

ZorgverzekeraarGemiddeld % gecontracteerde ziekenhuizen
a.s.r.100%*
Aevitae100%*
Achmea100%*
CZ98,7%
DSW54,0%
Menzis86,0%
ONVZ100%*
Salland100%*
VGZ87,3%
Zorg en Zekerheid91,6%


*Deze zorgverzekeraar heeft alle ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024 of heeft toegezegd de zorg in alle ziekenhuizen te vergoeden.

Peildatum: 20 december 2023

Maastricht en Middelburg laagste aantal contracten

Verder valt het Geld.nl op dat in de steden Maastricht en Middelburg het contracteringsproces bij sommige zorgverzekeraars nog lang niet rond is. In een cirkel van 50 kilometer rond Maastricht heeft Menzis pas 55 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd en DSW zelfs maar 9 procent. In de omgeving van Middelburg hebben Menzis, DSW en Zorg en Zekerheid slechts 50 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd.

“Als je in deze gebieden woont, is het extra belangrijk om goed te controleren of je zorgverzekeraar voor 2024 een contract heeft met de ziekenhuizen die jij wil kunnen bezoeken, zegt Bulthuis. “Ook voor andere consumenten is het verstandig om dit te checken. Kom je erachter dat er (nog) geen contract is tussen je zorgverzekeraar en de ziekenhuizen die voor jou belangrijk zijn? Dan heb je nog tot en met 31 december de tijd om over te stappen naar een zorgverzekering voor 2024 die dit wél heeft.”


;