Contact

Steeds minder autoverzekeraars om uit te kiezen

De afgelopen jaren is het aantal autoverzekeraars dat actief is in Nederland flink afgenomen. Sinds 2011 zijn 12 autoverzekeringsmerken gestopt of overgenomen door een andere verzekeraar, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Geld.nl. Het meest recente geval is het per 1 juli geschrapte NowGo, nadat de schadetak van moedermaatschappij VIVAT is overgenomen door Nationale-Nederlanden.

Daling aantal verzekeraars zet komende jaren door

Dat er steeds meer autoverzekeraars verdwijnen is volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl geen goede ontwikkeling. “De consument heeft zo steeds minder te kiezen. En minder keuze betekent dat er ook minder concurrentiewerking tussen de verschillende verzekeraars is. Vooralsnog zijn er nog ongeveer 40 autoverzekeringsmerken actief, waardoor er nog redelijk wat te kiezen valt. Maar de verwachting is wel dat dit de komende jaren nog verder afneemt.”

Winstgevendheid autoverzekeringen onder druk

Dat er zoveel autoverzekeraars van de markt verdwijnen, komt volgens Bulthuis doordat de winstgevendheid van autoverzekeringen enorm onder druk staat. Sinds 2011 waarschuwt De Nederlandsche Bank dat de premies van autoverzekeringen te laag zijn om de toenemende schadelast te betalen. “We zien daarom dat autoverzekeraars de afgelopen jaren hun premies steeds verhoogden. Maar dat is voor veel verzekeraars niet genoeg, waardoor ze er uiteindelijk toch mee stoppen of overgenomen worden.”

Daarnaast speelt volgens De Nederlandsche Bank dat verzekeraars hun marktaandeel willen vergroten en schaalvoordelen willen behalen. “Door schaalvoordelen zullen met name de kosten van de bedrijfsvoering minder zwaar meewegen in de premie, gemiddeld gaat ongeveer 30% procent van de premie op aan de bedrijfsvoering”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. “Hierdoor is het dus interessant om labels en verzekeraars over te nemen om zo je eigen klantenbestand te vergroten. Nationale Nederlanden heeft dit de afgelopen jaren bijvoorbeeld gedaan, met de overnames van Delta Lloyd, OHRA en recent VIVAT.”

Overzicht verdwenen autoverzekeraars

In dit overzicht zie je welke labels onder welke moedermaatschappij of risicodrager vallen. De doorgestreepte autoverzekeraars zijn de afgelopen jaren gestopt.

Overzicht autoverzekeraars 2020

Toelichting overzicht

Het bovenstaande overzicht is niet uitputtend. Per concern hebben we de belangrijkste labels opgenomen en in elk geval de labels die verdwenen zijn. Daarnaast zijn de verzekeringsmaatschappijen en labels van Aon, De Goudse, Klaverblad Verzekeringen, National Academic en ZLM verzekeringen niet meegenomen.

In de onderstaande tabel zie je welke autoverzekeringen er de afgelopen jaren zijn gestopt / overgenomen en in welk jaar dat gebeurde.

Moedermaatschappij/risicodragerAutoverzekeraarGestopt/overgenomen in
AegonOnna-onna2017
KruidvatOvergenomen in 2015
AllianzLondon2017
a.s.r.Budgio2017
Crisper2013 (over naar Budgio)
Klik & Go2011
Generali2018
De Nederlanden van Nu2015 (was onderdeel van Generali)
BovemijPolis Direct2012
Nationale-NederlandenDelta LloydOvergenomen in 2018
OHRAOvergenomen in 2018, bestaat nog wel
NowGo (voorheen Zelf.nl)2020 (overgegaan in OHRA)
SAA VerzekeringenBruns ten Brink2018