Contact

Steeds vaker 2 procent of meer rente op je spaarrekening

De spaarrentes blijven maar stijgen en bij steeds meer banken krijg je tegenwoordig 2 procent of meer rente op je spaarrekening. Gisteren verhoogde Bigbank de rente op haar spaarrekening naar 2 procent en vandaag volgt ook Renault Bank. “De hele top 5 van hoogste spaarrentes bestaat nu uit rentes van 2 procent of hoger”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “En binnen de top 10 vind je geen rentes meer lager dan 1,5 procent.”


Top 10 spaarrentes (d.d. 18-4-2023)
Scalable Capital2,30%
bunq2,01%
Renault Bank2,00%
Bigbank2,00%
Trade Republic2,00%
inBank1,90%
Klarna1,75%
Nordax Bank1,75%
Yapi Kredi Bank1,60%
Lloyds Bank1,50%

Bron: Geld.nl

Concurrentie drijft spaarrentes op

Dat de spaarrentes zo hard stijgen komt volgens Bulthuis doordat de banken aan de bovenkant van de markt elkaar flink beconcurreren. “Aan de ene kant hebt je de buitenlandse banken, zoals Renault Bank uit Frankrijk en Bigbank uit Estland, die elkaar snel opvolgen met rentestijgingen. Maar ook de Nederlandse bunq bank, verhoogt regelmatig de rente om zo in de top 5 te blijven”, vertelt Bulthuis.

Daarnaast zijn er de laatste maanden een aantal online brokers actief geworden op de Nederlandse spaarmarkt. Namelijk Trade Republic en Scalabe Capital. Bulthuis: “Deze partijen verdienen hun geld voornamelijk aan de brokersdiensten die zij aanbieden, waardoor zij voor spaarders gemakkelijk een hogere rente kunnen bieden. Daar hoeven ze weinig tot niks op te verdienen. Deze partijen betraden dan ook meteen al de markt met de hogere rentes van 2 en 2,3 procent.”

Grootbanken blijven achter

Ondanks alles blijven de grote banken in Nederland nog steeds lage spaarrentes bieden. “Je moet het bij ING, ABN AMRO en Rabobank nu doen met maximaal 0,5 procent rente op je spaarrekening. Dat is echt fors minder”, zegt Bulthuis. “Rabobank gaat per 1 mei wel de rente verhogen naar 0,75 procent, maar ook dan blijft het gat met de hoogste spaarrentes groot.”

Banken krijgen bovendien zelf van de Europese Centrale Bank (ECB) al 3 procent rente voor het spaargeld dat ze daar neerzetten. Dat de grote banken zover hierop achterblijven met hun rente, komt volgens Bulthuis doordat de banken niet zo erg hun best hoeven te doen. “Veel mensen sparen toch wel deze banken. Dus ze hoeven niet per se hogere rentes te bieden om voldoende spaargeld aan te trekken.”

Daarnaast hebben de banken de afgelopen jaren langer lopende leningen en hypotheken verstrekt tegen relatief lage rentes. “Die leningen lopen nog steeds door en daar verdienen de banken dus weinig aan, waardoor er ook minder marge is om de spaarrentes te verhogen”, legt Bulthuis uit.


;