Contact

Stijging hypotheekrente gestopt, maar blijft dat zo?

De stijging van de hypotheekrentes is de laatste weken afgevlakt. Sterker nog, vorige week zijn zelfs weer enkele hypotheekrentetarieven gedaald. Dit blijk uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Maar juich nog niet te vroeg”, waarschuwt Amanda Bulthuis, . “Het is nu even rustig, maar er is nog steeds een grote kans dat de hypotheekrentes verder stijgen.”

Rentevaste hypotheekrentes dalen

Het gaat vooral om de hypotheekrentes met een langere rentevaste periode die stabiliseerden of zelfs licht daalden. Zo bleef de gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast  met NHG op 4,44% de afgelopen twee weken. De hypotheekrente voor 10 jaar vast ging van gemiddeld 4,59% op 31 oktober naar 4,57% vandaag. Voor 20 jaar vast ging de rente in die periode van 4,82% naar 4,80% en voor 30 jaar bleef de gemiddelde hypotheekrente gelijk op 4,91%.

Ontwikkeling hypotheekrente - November 2022

Deze ontwikkeling komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes, waar hypotheekverstrekkers hun tarieven op baseren, flink zijn gedaald. Inmiddels kruipen die rentes weer iets omhoog. “Hierdoor zijn hypotheekverstrekkers ook erg voorzichtig met hun hypotheekrentes”, legt Bulthuis uit. “Ze laten hun tarieven licht mee dalen of wachten nog even af en houden de tarieven gelijk.”

Onzeker hoe de rentes zich de komende tijd ontwikkelen

Hoe de vaste hypotheekrentes zich de komende tijd gaan ontwikkelen, hangt dus vooral af van wat de kapitaalmarktrentes doen. Dit zijn rentes waartegen hypotheekverstrekkers geld kunnen lenen bij beleggers. “Door de hoge inflatie en economische onzekerheid zijn de tarieven dit jaar flink omhoog gaan. Beleggers wilden in ruil voor de onzekerheid immers hogere rentes voor het geld dat ze uitleenden”, zegt Bulthuis. “Nu er mogelijk een recessie aankomt en de inflatie daardoor zou kunnen dalen, krijgen beleggers weer iets meer vertrouwen en gaan de kapitaalmarkrentes weer wat omlaag. ”

Toch is het volgens Bulthuis lastig te voorspelen wat de hypotheekrentes de komende tijd gaan doen. “Bij negatieve economische berichten of als de inflatie toch hoog blijft, kunnen de kapitaalmarktrentes zomaar weer stijgen.”

Variabele hypotheekrente wel omhoog

De variabele hypotheekrentes bleven overigens wel stijgen, omdat die sterk meebewegen met de rentarieven van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB rente is eind oktober nog verhoogd en zal in december naar verwachting nog een keer verhoogd worden. Hierdoor zal de variabele hypotheekrente blijven stijgen.;