Contact

Stijging spaarrentes zet door

‘Depositorentes nu al boven de 2 procent’

Deze zomer is ook voor spaarders het zonnetje voorzichtig doorgebroken. Vooral de depositorentes blijven stijgen. De gemiddelde rente een spaardeposito van 10 jaar steeg in de afgelopen 5 weken met ruim 50 procent. “De gemiddelde rente ging van 0,73% naar 1,10%. En wie gaat shoppen voor de hoogste rente kan bij 10 jaar vast nu zelfs 2,00% rente krijgen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Ook stijging bij kortere looptijden

Ook voor deposito’s met een looptijd van 5 jaar steeg de gemiddelde rente met bijna 50 procent (van 0,71% naar 1,04%) De hoogste deposito rente  voor een 5 jarig deposito loopt zelfs op tot 2,10%. Bij kortere looptijden stijgen de rentes ook steeds verder, maar minder hard.

Ontwikkeling depositorente juli 2022

“Voor deposito’s met langere looptijden kijken banken naar de rentes op staatsleningen. Op deze rentes baseren ze hun eigen depositorentetarieven. De rentes op staatsleningen stijgen al geruime tijd en dat zie je nu dus ook terug bij de deposito’s met de langere looptijden”, legt Bulthuis uit. “Bij vrij opneembare spaarrekeningen en deposito’s met kortere looptijden, zoals 6 maanden of 1 jaar, kijken de banken naar andere marktrentes. Die zogeheten Euribor-rentes worden sterk beïnvloed door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Omdat de ECB-rentes al geruime tijd negatief waren, zijn ook de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen en deposito’s met kortere looptijden laag geweest.”

Omdat de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd  haar rentetarieven deze maand te verhogen, zijn er nu steeds meer banken die ook de rentes op deposito’s met kortere looptijden verhogen. 

Ook hoop bij spaarrekeningen?

De rentes op spaarrekeningen stijgen nog niet heel hard, maar er is een klein lichtpuntje. Enkele buitenlandse banken die in Nederland actief zijn, zoals Klarna, Bigbank, Renault Bank en Nordax Bank, hebben de rente op hun spaarrekening de laatste weken verhoogd en ook NIBC Direct verhoogde eind juni de rente van 0,01% naar 0,05%. “De meeste banken willen eerst afwachten hoe hoog de renteverhoging van de ECB later deze maand is en welke verhoging ze aankondigen voor september”, zegt Bulthuis. “Pas als daar duidelijkheid over is, durven misschien meer banken een renteverhoging voor vrij opneembare spaarrekeningen aan. Maar er is voor spaarders nu dus al wat te winnen als ze gaan shoppen.”

Negatieve rente loopt af

Verder hebben ABN AMRO en ING aangekondigd de negatieve rente per 1 oktober af te schaffen. Centraal Beheer heeft de negatieve rente op haar spaarrekening al afgeschaft. Rabobank houdt het vooralsnog alleen bij een verlaging van de negatieve rente van 0-0,50% naar -0,25% per 1 augustus.