Contact

De tandarts weer in het basispakket, gaat het dan eindelijk gebeuren?

Als je de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen doorneemt, blijkt er bij veel partijen steun om de tandarts weer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Dat stemt hoopvol: gaat het dan eindelijk gebeuren? 

De tandarts hoort gewoon bij de basiszorg

Een tijdje geleden schreef ik voor RTL Nieuws nog een column over waarom het zo belangrijk is dat de tandarts vergoed wordt in de basisverzekering. Het is in mijn ogen één van de belangrijkste vormen van zorg, naast de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Bovendien mijden nu veel mensen de tandarts, omdat ze bang zijn de rekening niet te kunnen betalen.

Als mensen niet naar de tandarts gaan, heeft dat grote gevolgen voor die mensen zelf. Ze lijden misschien onnodig pijn en kunnen steeds ergere medische problemen krijgen door het niet onderhouden gebit. 

Maar als veel mensen niet naar de tandarts gaan, heeft dat ook economische gevolgen voor de maatschappij. Denk alleen al aan 3 miljard euro aan productiviteitsverlies, bijvoorbeeld doordat mensen zoveel pijn hebben dat ze niet kunnen werken.

Brede politieke steun in de verkiezingsprogramma’s

Maar liefst elf partijen willen dan ook dat de tandartskosten weer volledig worden vergoed. Nieuw Sociaal Contract, PVDA-GroenLinks, PVV, BBB, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP, Volt, DENK, Bij1 en 50Plus zijn ervoor. Kortom: een brede steun van links tot meer rechts in het politieke spectrum.

Nieuw Sociaal Contract trouwens maximaal 1 controle per jaar vergoeden. Dat is een verbetering, maar beter is  om (bijna) alle mondzorg te vergoeden. Anders blijven mensen misschien alsnog weg bij de tandarts. Wat als ze immers na die controle toch een behandeling moeten ondergaan? Dan kost het alsnog veel geld en ondergaan ze die behandeling wellicht niet.

Kosten wegen ruimschoots op tegen de bate

Om dan meteen alle financiële belemmeringen weg te nemen, moet de tandarts niet onder het eigen risico vallen. Nu hoor ik je al denken: ‘Ja, leuk, maar wat gaat wel niet kosten?’. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) komen de kosten op 1,9 miljard euro, vergeleken met 1,2 miljard euro voor als de tandarts wel onder het eigen risico zou vallen. Zelfs al je voor de duurdere optie door de tandarts uit te sluiten van het eigen risico, dan wegen de kosten op tegen de medische problemen en verzuimkosten van mensen die nu niet naar de tandarts gaan.

Kortom: er is nu brede politieke steun en de kosten wegen ruimschoots op tegen de baten. Dus ik zeg: ‘Na de Kabinetsformatie direct even regelen dat de tandarts eindelijk weer in het basispakket van de zorgverzekering komt’.


Besparen op je zorgverzekering?Op Geld.nl vind je vandaag nog de zorgverzekering die perfect aansluit op jouw zorgwensen. Geef aan welke zorg je vergoed wilt krijgen, vind direct de goedkoopste zorgverzekering en bespaar tot wel 595 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
;