Contact

Slim je nieuwe zorgverzekering kiezen - 7 tips

De premies voor de zorgverzekering zijn in 2016 gemiddeld ruim 40 euro per jaar hoger dan in 2015. Hoe maak je de juiste keuze en voorkom je dat je meer betaalt dan nodig? Geld.nl geeft je zeven handige tips.

1. Kijk kritisch naar je zorgwensen en je aanvullende verzekering(en)

Belangrijker nog dan besparen op de premie, is dat je kiest voor een zorgverzekering die past bij jouw zorgbehoefte. Een te uitgebreide zorgverzekering betekent dat je onnodig veel premie betaalt. “Maar een verzekering die niet alle zorg dekt die je nodig hebt, kan je op nog veel hogere kosten jagen”, waarschuwt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Bepaal daarom voor je gaat vergelijken eerst welke zorg je echt nodig denkt te hebben. Kijk hierbij ook naar je zorggebruik in het verleden. Zo krijg je heel eenvoudig een goed beeld van welke zorg je voor het komend jaar moet verzekeren. Heb je nog wat geld achter de hand om eventuele onverwachte zorgkosten zelf te betalen, dan verzeker je alleen wat je zeker verwacht nodig te hebben. Als je dit geld niet hebt, is een iets ruimere dekking verstandiger.

2. Vraag je tandarts om advies over de tandverzekering

Voor verzekerden vanaf 18 jaar zitten tandartskosten niet in de basisverzekering. Ga je alleen voor controles naar de tandarts en heb je nooit gaatjes, dan is het meestal helemaal niet nodig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Een controle kost namelijk maar ongeveer 20 euro. Heb je echter af en toe een gaatje, of kleine ingrepen nodig zoals polijsten? Dan is een kleine tandartsverzekering (tot 250 euro) vaak voldoende. Als je grote ingrepen verwacht, zoals een wortelkanaalbehandeling of kronen en bruggen, kies je voor een ruimere dekking (750 tot 1.000 euro).

Weet je niet wat je moet kiezen? Vraag dan je tandarts om raad. “Als de tandarts grote behandelingen verwacht binnen nu en bijvoorbeeld 2 of 3 jaar, sluit dan nu alvast een uitgebreide tandverzekering af”, raadt Bulthuis aan. Veel zorgverzekeraars accepteren je namelijk niet voor de uitgebreidste tandverzekering als je in het jaar van afsluiten al hoge tandartskosten verwacht.

3. Overweeg ook budgetpolissen

Sinds 2014 bieden enkele zorgverzekeraars een nieuw soort, goedkope basisverzekering aan: de budgetpolis. Je betaalt hiervoor een lagere premie, maar daar staat tegenover dat de zorgverzekeraar voor planbare ziekenhuiszorg maar een beperkt aantal ziekenhuizen heeft gecontracteerd. Ga je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, dan krijg je maar 75 procent vergoed van de oorspronkelijke vergoeding. Daarnaast moet je medicijnen en hulpmiddelen vaak via internet bestellen.

“In 2015 koos slechts 7 procent van de verzekerden voor een budgetpolis, terwijl dit voor veel meer mensen interessant kan zijn”, stelt Bulthuis. Als de zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis bij jou in de buurt, of als je bereid bent te reizen voor planbare ziekenhuiszorg, is de budgetpolis een slimme financiële keuze. Voor spoedeisende zorg mag je gewoon altijd naar elk ziekenhuis. Dit geldt ook voor zorg die de gecontracteerde ziekenhuizen niet aanbieden of als je door een specialist in een gecontracteerd ziekenhuis wordt doorverwezen naar een ander ziekenhuis. “Het risico van een budgetpolis valt dus eigenlijk heel erg mee en het kan je toch een mooie besparing opleveren”, aldus Bulthuis.

4. Gebruik je medicijnen? Kies dan bewust welk merk je gebruikt

In de basisverzekering vergoeden zorgverzekeraars van elk geneesmiddel minstens één merk. Meestal vergoedt deze verzekeraar alleen het goedkoopste merk. Kies je een ander merk, dan betaal je een eigen bijdrage. Schrijft je huisarts of specialist je medicijnen voor? Vraag dan altijd aan de arts of dit merk vergoed wordt door jouw zorgverzekering. Zo niet, bespreek dan of het merk dat wel vergoed wordt ook voor jou geschikt is. Zo voorkom je dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.

Tip! Heb je een zorgverzekering van Univé, VGZ, ZEKUR of Bewuzt? Dan is er nog een extra reden om voor het voorkeursmedicijn van de verzekeraar te kiezen. Bij deze verzekeraars betaal je namelijk geen eigen risico voor medicijnen op de voorkeurslijst.

5. Gebruik je geen of weinig zorg? Verhoog dan je eigen risico!

In 2016 bedraagt het verplichte eigen risico 385 euro. Dit kun je vrijwillig verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op de premie van de basisverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger de korting. Deze korting kan oplopen tot 300 euro per jaar bij het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro.

Je eigen risico verhogen levert je een flinke besparing op als je geen of weinig zorgkosten maakt. Verwacht je minder zorgkosten dan het verplichte eigen risico, plus de korting die de verhoging je oplevert? Dan is je eigen risico verhogen altijd een goede financiële keuze. Als je dus 300 euro per jaar korting krijgt voor een eigen risico van 885 euro (385 verplicht +500 vrijwillig), is deze keuze altijd voordelig zolang je minder dan 685 euro (385 euro verplicht eigen risico + 300 euro korting) aan zorgkosten maakt.

Let op: Verhoog je eigen risico alleen als je geld achter de hand hebt om onverwachte zorgkosten zelf te betalen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje.

6. Premie per jaar betalen, levert korting op

Bij vrijwel alle zorgverzekeraars krijg je korting op de premie als je deze voor het hele jaar in één keer betaalt. Deze korting kan oplopen tot 3 procent van de jaarpremie. Heb je voldoende geld om de premie ineens te betalen? Dan is ook dit dus een mooie besparing.

7. Kom in actie!

Omdat je zorgbehoeftes elk jaar kunnen veranderen en de premies elk jaar weer anders zijn, is het altijd slim om even te checken of je nog de best passende verzekering tegen de gunstigste premie hebt. “Vorig jaar oriënteerden slechts 30 procent van de verzekerden zich op de zorgverzekeringen. Dit betekent dat 70 procent van de verzekerden niet weet of ze ergens misschien een lagere premie betalen, of een beter passende verzekering kunnen afsluiten tegen dezelfde premie. Hiermee laat deze groep honderden euro’s per jaar liggen”, zegt Bulthuis. “Door elk jaar even in actie te komen, voorkom je dat je geld laat liggen en kun je met een gerust gevoel het nieuwe jaar in.”

Je kunt elk jaar alleen tussen half november en 1 januari overstappen van zorgverzekering. Wacht dus niet te lang! Vergelijk en vind direct dié passende en voordelige zorgverzekering.

;