Contact

Consumenten wisselen op de valreep massaal van zorgverzekeraar

Nederlanders benutten ook dit jaar weer massaal de laatste dagen van het jaar om over te stappen van zorgverzekering, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “We hebben het deze dagen zelfs veel drukker dan vorig jaar”, stelt Sieto de Vries van Geld.nl. “In november en begin december was het minder druk dan vorig jaar. Maar de laatste dagen stijgt het aantal daadwerkelijke overstappers bijna met 100 procent ten opzichte van vorig jaar.”

Last minute aanbiedingen

De topdrukte komt vooral doordat verzekeraars deze laatste dagen met mooie acties komen waar de consument veel geld mee kan besparen. Zo geeft De Friesland een korting van 96 euro per jaar voor wie de verzekering via Geld.nl afsluit. “Consumenten die wat langer wachten, doen hier dus verstandig aan. Ze profiteren dan nog van deze last minute aanbiedingen”, aldus De Vries.

Consument kiest goede én goedkope polis

Ook ziet Geld.nl dat consumenten dit jaar vooral op zoek zijn naar een goedkope polis. Vooral de internetverzekeringen en dan met name de polissen van de Friesland Zorgverzekeringen en de nieuwe selectief polis van Zilveren Kruis Achmea zijn populair onder de overstappers op Geld.nl. Deze laatste polis kent weliswaar een beperktere keuze in gecontracteerde ziekenhuizen, maar biedt daardoor ook een erg lage premie. Toch kiezen consumenten niet zondermeer voor de goedkoopste zorgverzekering. Verzekeraar ZEKUR is één van de goedkoopste zorgverzekeraars maar is niet bijzonder populair bij de overstappers. Bij ZEKUR kun je als consument voor planbare zorg bij slechts 16 ziekenhuizen terecht. “Consumenten kijken dus zeker naar de combinatie van een lage premie met gedegen voorwaarden en voldoende vrijheid bij de keuze voor een verzekeraar ”, concludeert De Vries.

Vrije zorgkeuze

De combinatie van voldoende vrijheid in de keuze voor een zorgverlener in combinatie met een scherpe premie blijkt ook uit de keuze voor zorgverzekeringen met volledige keuzevrijheid, ziet De Vries. Op de vierde plaats van populairste zorgverzekering staat namelijk de basisverzekering van Ditzo. Die is dit jaar de goedkoopste restitutiepolis. “Daarnaast heeft de verzekeraar dit jaar waarschijnlijk veel goodwill gekweekt door een deel van het reclamebudget beschikbaar te stellen voor kankeronderzoek. Dit toont aan dat consumenten het imago van een verzekeraar meewegen in hun keuze.”

Aanvullende verzekering in de ban

Een andere trend die de vergelijkingssite ziet, is dat consumenten minder vaak kiezen voor een aanvullende verzekering. Omdat de premies voor aanvullende verzekeringen dit jaar tot wel tien procent zijn gestegen, zijn consumenten kritischer geworden op hun aanvullende pakketten. Wie toch kiest voor een aanvullende verzekering, kiest vaker voor een beperkte aanvulling die alleen een dekking biedt voor de zorg die zij nodig hebben. Denk hierbij aan een specifieke aanvullende verzekering voor fysiotherapie of buitenland.

Eigen risico verhogen populairder dan ooit

Behalve door een goedkoopste basisverzekering te kiezen en kritisch te kijken naar de aanvullende verzekeringen, besparen consumenten dit jaar massaal op de premie door te kiezen voor een hoger eigen risico. In het zorgseizoen 2012-2013 koos 23 procent van de consumenten die via Geld.nl een zorgverzekering afsloten voor een vrijwillig eigen risico. Dit jaar kiest maar liefst 29 procent hiervoor. De grootste stijging is te zien bij het maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro. Hiervoor kiest 23 procent, ten opzichte van 18 procent vorig jaar. Gemiddeld kan de consument in 2014 ongeveer 240 euro per jaar besparen op de zorgpremie door te kiezen voor een maximaal vrijwillig eigen risico.

Nog vier dagen!

Wil je in 2014 nog van zorgverzekering overstappen, dan heb je na vandaag nog vier dagen de tijd om de oude verzekering op te zeggen. Ook als je gebruik wilt maken van een overstapservice bij je nieuwe zorgverzekeraar, moet je aanmelding voor 1 januari binnen zijn. Gebruik de zorgvergelijker van Geld.nl en vind die goedkoopste ziektekostenverzekering afgestemd op jouw situatie.