Contact

Tweedehands auto kopen met lening goedkoper dan private lease

Private lease wordt steeds populairder, maar is lang niet altijd de voordeligste optie. Wie dezelfde auto koopt met een lening, kan tot ruim 16.000 euro besparen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Zelfs als je een tweedehands auto koopt die eigenlijk nog zo goed als nieuw is (12 tot 18 maanden oud), ben je met een persoonlijke lening goedkoper uit dan wanneer je dezelfde tweedehandse auto leaset”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Geld lenen voor auto duizenden euro’s goedkoper dan auto leasen

Geld.nl berekende voor vijftien verschillende bestuurders de private lease kosten voor drie modellen auto’s. Dit zette de site af tegen de kosten van dezelfde auto kopen met een persoonlijke lening. Hieruit blijkt dat als je een auto koopt met een persoonlijke lening je duizenden euro’s bespaart ten opzichte van dezelfde auto private leasen.

In dit overzicht zie je drie van de 45 scenario’s die Geld.nl onderzocht.

Auto met lening goedkoper dan private lease

*Inclusief allrisk verzekering, wegenbelasting en onderhoudskosten, minus restwaarde

Geld.nl ging in het onderzoek uit van een bezitsduur van 7 jaar. Naast eigen data gebruikte de vergelijkingssite gegevens van de Belastingdienst, ANWB en verschillende leasemaatschappijen.

Nog meer voordelen van geld lenen voor een auto t.o.v. private lease

Naast de kostenbesparing is een ander voordeel van geld lenen ten opzichte van private lease dat je flexibeler bent als je bijvoorbeeld door werkloosheid of een scheiding de auto niet meer kunt betalen. Je kunt dan de auto verkopen en je lening met de opbrengst (grotendeels) afbetalen. Bij private lease zit je vast aan een contract dat je in zulke gevallen niet zomaar kunt opzeggen.

Daarnaast betaal je bij private lease extra kosten als je meer kilometers rijdt dan afgesproken. “Door een autolening af te sluiten bespaar je dus niet alleen veel geld. Je krijgt er ook flink wat flexibiliteit voor terug”, zegt Bulthuis.