Contact

Vakantiewoning kopen? Pas op met particuliere kredietverstrekkers!

Sinds de corona-pandemie kopen steeds meer mensen een vakantiewoning. Deels om zelf vakantie in te kunnen vieren, maar vooral ook voor de verhuur. Als je één of meerdere recreatiewoningen koopt om te verhuren, krijg je hier nog nauwelijks een hypotheek voor bij een reguliere bank of hypotheekverstrekker, constateert het Financieel Dagblad (FD) . Gevolg is dat mensen voor hun vakantiewoning steeds vaker een hypotheek afsluiten bij een particuliere geldverstrekker. En dat brengt risico’s met zich mee.

Risico’s bij particulier lenen

Want weet je eigenlijk wel met wie je in zee gaat? Zeker als je via via of online met iemand in contact komt die je geld wil lenen, moet je goed oppassen. Volgens de experts die FD interviewde, is er een grote kans dat de geldverstrekker via jou crimineel geld wil witwassen. Daarnaast heeft degene die je het geld leent, totdat je het volledig hebt afgelost, een bepaalde macht over jou en het onderpand, de vakantiewoning. Maar je kan ook worden opgelicht door een particuliere verstrekker die je vraagt eerst allerlei bedragen over te maken en waar je vervolgens nooit meer iets van hoort. 

Dan maar via familie of vrienden?

Je kunt het geld voor een vakantiewoning ook onderhands lenen van familie, vrienden of kennissen. Voordeel is dat je die beter kent en ze dus makkelijker kan vertrouwen. Maar die vertrouwensband is ook een risico. Je wilt natuurlijk niet dat die stuk gaat als jullie ruzie krijgen over het geld. Leen je toch voor je vakantiewoning via een bekende of familielid? Maak dan duidelijke afspraken en leg deze vast in een contract. Zo weet je allebei altijd waar je aan toe bent.

Alternatieven voor financiering

Als je een vakantiewoning wilt verhuren en geen hypotheek krijgt bij een bank, kun je proberen een zakelijke lening af te sluiten bij een kredietverstrekker. Meer hierover lees je hier: Beleggingspand financieren.

Koop je de vakantiewoning voor eigen gebruik en logeert enkel af en toe een familielid of kennis erin? Dan kun je voor de financiering van je vakantiewoning geld lenen bij een kredietverstrekker. Als je hiervoor op de vergelijkingssite Geld.nl een vergelijking maakt en een persoonlijke lening afsluit, weet je zeker dat je zaken doet met een betrouwbare partij. Alle kredietverstrekkers op Geld.nl hebben namelijk de benodigde vergunningen en staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden over de financiering voor je vakantiehuis? Lees dan deze pagina over recreatiewoning financieren.


Een passende lening voor je vakantiehuis, met een lage rente?Die vind je door het grootste aanbod leningen te vergelijken op Geld.nl. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar gemiddeld 393 euro aan rentekosten!Lening vergelijken