Contact

Verkeerde verzekering kost automobilist duizenden euro’s

Wie een nieuwe auto koopt, moet bij de keuze voor een autoverzekering goed letten op de nieuwwaarderegeling. De verkeerde polis kiezen kan ertoe leiden dat je bij diefstal of total loss duizenden euro’s minder vergoed krijgt. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Veel goedkope allrisk verzekeringen kennen alleen het eerste jaar een nieuwwaarderegeling. Krijg je na het eerste jaar te maken met diefstal of total loss, dan krijg je alleen de dagwaarde of vervangingswaarde vergoed. Deze ligt al snel duizenden euro’s lager dan de nieuwwaarde”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Grote verschillen nieuwwaarderegeling

Er zitten grote verschillen in de nieuwwaarderegelingen van autoverzekeraars, blijkt uit het onderzoek van Geld.nl. Van de negentien onderzochte allrisk verzekeringen zijn er tien met een nieuwwaarderegeling van één jaar en zelfs twee polissen die helemaal geen nieuwwaarderegeling kennen. “Veel automobilisten gaan ervan uit dat elke allrisk verzekering een goede dekking biedt voor nieuwe auto’s. Bij de Allrisk Basis van Aegon en de Allrisk Budget van Univé kom je dan bedrogen uit”, stelt Bulthuis. Deze allrisk autoverzekeringen kennen geen nieuwwaarderegeling. Er zijn twee allrisk verzekeringen die tot twee jaar de nieuwwaarde vergoeden en nog eens vijf die tot drie jaar de nieuwwaarde vergoeden.

Overzicht nieuwwaarderegelingen

Overzicht regelingen nieuwwaarde

Goede afweging extra belangrijk

Deze verschillen betekenen dat je echt goed moet opletten en dat er veel te kiezen valt. Heb je een nieuwe auto en wil je niet het risico lopen van enkele duizenden euro’s? Dan doe je er verstandig aan om een autoverzekering te kiezen met een nieuwwaarderegeling van drie jaar. Ook kun je bij sommige verzekeraars aanvullend een verlengde nieuwwaarderegeling afsluiten. Hiermee breid je de nieuwwaarderegeling uit van één naar drie jaar.

Een goede verzekering kiezen voor een nieuwe auto vraagt dus om een zorgvuldige afweging. “Kijk niet alleen welke allrisk polis het goedkoopst is, maar verdiep je vooral ook goed in de voorwaarden en dan met name in de nieuwwaarderegeling”, aldus Bulthuis.

Verschil nieuwwaarde, vervangingswaarde en dagwaarde

Overzicht nieuwwaarde dagwaarde merken


Nieuwwaarde: Adviesprijs voor een auto van een bepaald merk, type en uitvoering voor Nederland op het moment van de schade.

Vervangingswaarde: Waarde van de personenauto volgens de ANWB/BOVAG koerslijst. De meeste verzekeraars tellen hier 10% bij op.

Dagwaarde: De nieuwwaarde van de auto verminderd met een bedrag omdat de auto minder waard wordt. Bijvoorbeeld door ouderdom, slijtage, eerdere schades en het aantal kilometers dat de auto.

;