Contact

Reisverzekering biedt vaak onvoldoende dekking bij fietsvakantie

Fietsvakanties worden elk jaar populairder, maar reisverzekeringen doen hier weinig mee, constateert vergelijkingssite Geld.nl. De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal namelijk onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite.

De meeste reisverzekeringen vergoeden maximaal 250 tot 500 euro per fiets of per persoon. “Vakantiegangers gebruiken voor een fietsvakantie meestal dure stads- of sportfietsen die al snel 1.000 euro of meer kosten. Bij diefstal moet je dan honderden euro’s zelf betalen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl

Van de 34 reisverzekeraars die Geld.nl vergeleek, bieden er 29 een vergoeding tussen de 250 en 500 euro. Bij de meeste daarvan geldt de dekking per fiets. Aon en FBTO hanteren echter een dekking van 500 euro per polis. “Dit betekent dat als je met je gezin op fietsvakantie gaat en er meerdere fietsen worden gestolen, de dekking van die reisverzekeringen al helemaal ontoereikend is”, licht Bulthuis toe.

Uitgebreidste dekking bij Aegon, Hema en Nederlanden van Nu

Reisverzekeraars Aegon, HEMA en Nederlanden van Nu bieden op hun standaard doorlopende reisverzekering echter een dekking van maar liefst 1.250, 2.500 en 5.000 euro per polis. Dit komt doordat deze verzekeraars als enige geen onderscheid maken voor fietsen in hun bagagedekking.

Update 23-7-2015: Tegenwoordig biedt Aegon voor fietsen nog maximaal een dekking van 250 euro per gebeurtenis.

Controleer je verzekering voor vertrek

“Omdat de dekkingen zo uiteenlopen, is het extra belangrijk de reisverzekering goed te controleren voor je op fietsvakantie gaat”, zegt Bulthuis van Geld.nl. “Als je reisverzekering niet voldoende dekking biedt, kun je bijvoorbeeld overstappen naar een verzekeraar met een betere dekking. Maar je kunt ook kijken of je bij je huidige verzekeraar je de dekking kunt uitbreiden.” Bij de Europeesche, VerzekerUzelf.nl en Bruns ten Brink kan de consument met een module voor sportuitrusting bijvoorbeeld de fietsdekking uitbreiden tot 2.500 euro. Deze dekking is niet alleen voor sportfietsen, maar ook elektrische fietsen en gewone stadsfietsen kunnen hiermee worden verzekerd.

Een andere optie is een speciale fietsverzekering afsluiten. Zeker voor dure fietsen is dat verstandig, volgens Bulthuis. "Je fiets is dan namelijk niet alleen goed verzekerd tijdens je vakantie, maar ook gewoon in Nederland, als deze bijvoorbeeld wordt gestolen bij de supermarkt. Daarnaast kun je deze verzekering ook uitbreiden met bijvoorbeeld een dekking voor schade of pechhulp.”

;