Contact

Voorwaarden aanvullende modules FBTO niet zo flexibel als het lijkt

Een aanvullende zorgverzekering die je het hele jaar door aan- en uit kunt zetten afhankelijk van je zorgbehoefte. Het klinkt mooi wat FBTO belooft in haar commercials. Toch valt de flexibiliteit van de aanvullende zorgverzekeringen van FBTO in de praktijk tegen, zo blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Bij aanvullende modules geldt voor sommige behandelingen een wachttijd van zes maanden. “Als je de module voor therapieën aanzet, mag je na een half jaar premie betalen bijvoorbeeld pas naar de fysiotherapeut. Eerder wordt het niet vergoed”, legt Sieto de Vries van Geld.nl uit. “De zorgverzekering van FBTO is dus niet zo flexibel als het lijkt.”

Wachttijd bij aanvullende modules FBTO

Bij vijf van de acht aanvullende modules hanteert FBTO een wachttijd wanneer je deze modules tijdens het jaar aan zet. Dit betekent dat je pas na een half jaar premie betalen gebruik kunt maken van bepaalde zorg. Behandelingen waarvoor FBTO deze wachttijd hanteert zijn onder meer buitenlandvaccinaties, paramedische behandelingen (zoals fysiotherapie), tandheelkundige zorg en brillen en lenzen.

Sluit je de aanvullende modules van FBTO tegelijk af met je basisverzekering, dan geldt er geen wachttijd. Voor FBTO-klanten die per 1 januari naast hun basisverzekering een van de betreffende modules aanzetten, krijgen wel met de wachttijd te maken.

Planbare zorg

De reden dat FBTO een wachttijd hanteert bij verschillende typen zorg, is volgens een woordvoerder dat de premie van de aanvullende verzekeringen te hoog zou worden als die wachttijd er niet was. “Wachttijden gelden over het algemeen vooral voor onderdelen van modules met ‘planbare zorg’, die je aan ziet komen. Mensen die dit nodig hebben, zetten de module op tijd aan. De premie is gebaseerd op een langere periode. Vandaag aanzetten, volgende maand gebruiken en dan weer uitzetten is op deze zorg niet haalbaar. Dan zou de premie gigantisch hoog worden”, aldus de woordvoerder van FBTO.

Volgens de woordvoerder zijn de commercials van FBTO ook niet misleidend, omdat deze vooral focussen op dat je tussentijds de module weer uit kunt zetten als je geen zorg meer nodig hebt. Daarnaast verwijst FBTO, volgens de woordvoerder, duidelijk naar de website waarop staat uitgelegd hoe de modules werken en dat er wachttijden gelden.

Kritisch

Sieto de Vries van Geld.nl is kritisch over de aanvullende modules. “Je kunt de verzekering wel tussentijds aanpassen, maar krijgt vaak te maken met een wachttijd. Dit geldt zelfs voor bestaande klanten als zij een module per 1 januari 2014 aan zetten. Deze mensen kunnen dus misschien beter overstappen naar een andere verzekeraar en daar een aanvullende verzekering afsluiten per 1 januari, zodat zij wel direct gebruik kunnen maken van de zorg die ze nodig hebben.”

De beste manier om te zorgen dat je zorgverzekering goed aansluit bij je zorgwensen blijft daarom, volgens De Vries, het maken van een goede inschatting in de laatste maanden van het jaar van je zorgbehoefte voor het komend jaar.

Tip! Zorgverzekering vergelijken: Wil jij ook een passende en goedkope zorgverzekering? Door in de zorgvergelijker op Geld.nl in te vullen welke vergoedingen voor jou van belang zijn, zie je direct welk ziektekostenverzekeringen (basis + aanvullend) hierop aansluiten. Zo vind je altijd een goedkope ziektekostenverzekering die bij je past.

Overzicht wachttijden bij aanvullende modules FBTO

ModulesWachttijdVoor welke zorg?*
Alternatieve geneeswijzen  
BuitenlandxVaccinaties
Calamiteiten  
Gezichtszorg en orthodontiexBrillen, lenzen en ooglaseren
  Plastische chirurgie - wachttijd 24 maanden
GezinsplanningxSterilisatie
TherapieënxParamedische behandelingen
Extra Zorg  
TandxAlle behandelingen

*Voor alle behandelingen geldt een wachttijd van zes maanden, tenzij anders vermeld.

;