Contact

De onbekende vrijstellingen van het eigen risico

Naast de algemene vrijstellingen van het eigen risico, zoals bezoeken aan de huisarts of zorgkosten voor kinderen, zijn er nog een aantal minder bekende vrijstellingen, blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo betaal je bij enkele verzekeraars geen eigen risico voor voorkeursgeneesmiddelen of voor de anticonceptiepil tot 21 jaar. “Consumenten die geld willen besparen en veel gebruik maken van deze zorg, doen er dus verstandig aan ook naar de extra vrijstellingen voor het eigen risico te kijken”, licht Sieto de Vries van Geld.nl toe. In dit bericht zet Geld.nl alle onbekende vrijstellingen op een rij.

Vrijstelling van eigen risico - Overzicht

Voor de zorgverzekering geldt een eigen risico, wat betekent dat de eerste zorgkosten voor rekening komen van de consument. De overheid heeft bepaald dat zorgverzekeraars voor bepaalde zorg geen eigen risico in rekening mogen brengen. Dit zijn:

  • Huisartsenbezoek.
  • Verloskundige zorg en kraamzorg.
  • Zorg- en tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar.
  • Ketenzorg. Dit is zorg verricht door verschillende behandelaars bij een chronische aandoening.
  • Nacontroles voor donoren.
  • Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals een borstkankeronderzoek.
  • De griepprik voor risicogroepen.
  • Zorg die vergoed wordt vanuit aanvullende (tand)verzekeringen.

Naast deze algemene vrijstellingen staat het zorgverzekeraars vrij extra zorg vrij te stellen van het eigen risico. Daarom gelden er bij sommige verzekeraars extra vrijstellingen voor bijvoorbeeld medicijnen, de pil of psychische hulp via internet.

Vrijstelling eigen risico voor voorkeursgeneesmiddelen

Alle zorgverzekeraars die vallen onder de coöperatie VGZ, zoals Univé, VGZ, ZEKUR en Bewuzt, rekenen geen eigen risico voor geneesmiddelen die onder het zogenoemde preferentiebeleid vallen. In het preferentiebeleid geven verzekeraars van elk type geneesmiddel dat zij wettelijk moeten vergoeden aan welk merk zij volledig vergoeden. Dit zijn de voorkeursgeneesmiddelen. Kies je voor dit middel in plaats van een duurdere variant? Dan vallen deze geneesmiddelen dus niet onder het eigen risico en krijg je deze volledig vergoed.

De pil vrijgesteld tot 21 jaar

De verzekeraars ZEKUR en Salland bieden een extra vrijstelling op het eigen risico voor de anticonceptiepil voor vrouwen tussen de 18 en 21 jaar. Bij Energiek en Salland kun je altijd profiteren van deze vrijstelling, ongeacht bij welke apotheek je de pil bestelt. Verzekeraar ZEKUR geeft alleen een vrijstelling voor het eigen risico als je de anticonceptiepil bestelt bij de Pil Express.

;