Contact

Wijzigingen zorgverzekering 2024: wat weten we nu?

Prinsjesdag is weer voorbij en dat betekent dat er meer bekend is geworden over de zorgverzekering 2024. Zo maakte het Kabinet bekend dat de zorgpremie naar verwachting met 142 euro per jaar stijgt en uitkomt op bijna 150 euro per maand.

Zorgpremies 2024 fors omhoog

Het Ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de premie met ongeveer 12 euro per maand (142 euro per jaar) stijgt en uitkomt op 1.792 euro per jaar, oftewel bijna 150 euro per maand.

De afgelopen jaren zijn de premies voor zorgverzekeringen ook al flink gestegen. Dit komt door de stijgende zorgkosten en het toenemende zorggebruik, onder meer door de vergijzing. Het afgelopen jaar zijn de lonen in zorg ook flink gestegen, wat doorwerkt in hogere premies voor de zorgverzekeringen.

Tip! Direct als eerste op de hoogte van de nieuwe zorgpremies van 2024? Meld je dan aan voor onze gratis zorgalert. 

Zorgtoeslag niet omhoog

Vandaag worden in de Rijksbegroting ook enkele bezuinigingen aangekondigd. Eén daarvan is  dat de zorgtoeslag in 2024 niet wordt verhoogd. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden gaat zelfs omlaag van 1.858 euro per jaar naar 1.523 euro per jaar. Voor meerpersoonshuishoudens daalt de maximale zorgtoeslag van 3.180 euro per jaar naar 2.913 euro per jaar. Dit komt vooral doordat in 2023 de maximale zorgtoeslag eenmalig was verhoogd om zo de koopkrachtdaling van huishoudens te dempen. Deze verhoging vervalt.

De dalende zorgtoeslag in combinatie met de fors stijgende zorgpremies leidt ertoe dat vooral de mensen met de lagere inkomens de premiestijging hard gaan voelen. 

Wijzigingen basispakket zorgverzekering 2024

In een Kamerbrief in mei van dit jaar heeft Minister Kuipers van Volksgezondheid al aangekondigd onder meer de volgende dingen te willen aanpassen:

- Toevoegen fysiotherapie in het kader van valpreventie

- Flexibelere inzet kraamzorg

- Verlening vergoeding paramedische herstelzorg bij Longcovid tot 1 januari 2025


Als eerste je zorgverzekering voor 2024 vergelijken?Zorgverzekeraars hebben tot en met 12 november de tijd om hun premies en voorwaarden voor de zorgverzekering in 2024 bekend te maken. Na die datum kun je je zorgverzekering gaan vergelijken en de beste en voordeligste zorgverzekering voor jou (en je gezin) afsluiten. Meld je hier aan voor een gratis seintje zodra je kunt gaan vergelijken.Gratis aanmelden
;