Contact

Zorgseizoen van start: geen premies bekend

Op 1 november gaat traditioneel het zorgseizoen weer van start. In de laatste maanden van het jaar maken de verzekeraars hun premies bekend en kan de consument weer bepalen of hij wil overstappen van zorgverzekering. Er valt nu echter nog weinig te kiezen, stelt de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Slechts 3 van de in totaal 32 aanbieders hebben hun premies voor 2012 bekendgemaakt.

Tip: Via Geld.nl kun je eenvoudig je zorgverzekering vergelijken en direct regelen!

Het aantal verzekeraars dat lang wacht met het bekendmaken van de premies wordt ieder jaar groter, waardoor het voor de consument steeds lastiger wordt een goede vergelijking te maken. Dit blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl. Vorig jaar hadden 7 aanbieders hun premie op 1 november al bekendgemaakt.

“Veel verzekeraars beweren dat consumenten twee maanden hebben om te bekijken of overstappen voor hen interessant is. Deze periode wordt elk jaar korter”, zegt Huibers. Hij vermoedt dat verzekeraars uit strategische overwegingen hun premies voor de zorgverzekeringen pas laat bekendmaken. “Door te wachten, voorkomt een verzekeraar dat concurrenten op haar premies in kunnen spelen. De consument is daarvan de dupe. Er blijven nu slechts enkele weken over om te kiezen tussen overstappen of bij de huidige zorgverzekeraar blijven.”

Extra inkomsten

Naast de concurrentie speelt, volgens Huibers, nog een ander motief. Namelijk de inkomsten voor de zorgverzekeraar. “De grootste verzekeraars hebben gezamenlijk ongeveer 4 miljoen klanten. Door te wachten met het bekendmaken, kan een premie op het laatste moment nog worden bijgesteld. Eén euro premieverhoging per maand voor al deze 4 miljoen klanten, levert al snel 48 miljoen extra premie inkomsten op. Niet slecht voor een paar dagen wachten”, merkt Huibers op.

Omdat er ook dit jaar weer veel verandert op het gebied van de zorgverzekering en de premies verder zullen stijgen, wordt het de consument met deze korte periode lastiger gemaakt goed naar de eigen verzekering te kijken en te vergelijken. De periode van 1 november tot en met 31 december is bedoeld om de consument de mogelijkheid te bieden om van zorgaanbieder te veranderen. Zodoende kan hij ieder jaar opnieuw een zorgverzekering kiezen welke het best aansluit bij de persoonlijke situatie. De huidige werkwijze van zorgverzekeraars draagt hier, volgens Huibers, niet aan bij. Hij pleit er daarom voor dat zorgverzekeraars verplicht worden de premies gelijktijdig te publiceren op 1 november.

Deadline

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bepaald dat verzekeraars tot uiterlijk 19 november hun premies bekend mogen maken. De consument heeft vervolgens nog tot 1 januari om de huidige polis op te zeggen. De late bekendmaking zorgt ervoor dat de beperkte tijd om op te zeggen, nog krapper wordt.

Zorgverzekeraar DSW maakte dit jaar traditioneel als eerste zorgverzekeraar de premie voor 2012 bekend. Niet lang daarna volgde Stad Holland, partner van DSW. Verzekeraar OZF Achmea sluit vooralsnog de rij, maar maakte vorig week enkel de premie voor de basisverzekering bekend. De premies voor de aanvullende pakketten en bij een extra vrijwillig eigen risico laten nog op zich wachten.

Voor de actuele basispremie, kun je hier de basisverzekering vergelijken om zo de goedkoopste basisverzekering te vinden. Uitgebreid vergelijken aan de hand van uw zorgwensen? Met de zorgvergelijker van Geld.nl kunt u alle zorgverzekeringen vergelijken die voldoen aan uw wensen en direct uw nieuwe zorgverzekering afsluiten.

;