Contact

Zorgverzekeraars hebben soms geen enkele apotheek in dorp gecontracteerd

Inwoners van verschillende dorpen en kleine steden kunnen vanaf 1 januari voor hun medicijnen nog niet automatisch terecht bij de apotheek in de buurt. Dit omdat de contracten voor 2024 nog niet rond zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In 75 procent plaatsen uit ons onderzoek hebben 3 of meer zorgverzekeraars met nog geen enkele apotheek in de buurt een contract voor 2024”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dit beperkt de keuze voor inwoners van deze plaatsen enorm.”

Over het onderzoek

Geld.nl onderzocht in 12 dorpen en kleine steden het aantal afgesloten contracten voor 2024 tussen zorgverzekeraars en lokale apotheken. “We hebben in elke provincie willekeurig één dorp of kleine stad gekozen en gekeken hoeveel apotheken binnen een straal van 5 kilometer zijn gecontracteerd”, legt Bulthuis uit. “In driekwart van de onderzochte plaatsen hebben 3 of meer zorgverzekeringsconcerns met nog enkele apotheek een contract voor het verstrekken van medicijnen.”

Plaats (provincie)Geen gecontracteerde apotheek binnen 5 kilometer bij 
Winsum (Groningen)Aevitae, Menzis, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid
Appelscha (Friesland)Aevitae, Zorg en Zekerheid
Schoonebeek (Drenthe)Aevitae, a.s.r.*, CZ, ONVZ, Zorg en Zekerheid
Nijverdal (Overijssel)a.s.r.*, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid
Asperen (Gelderland)ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid
Montfoort (Utrecht)a.s.r.*, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid
Biddinghuizen (Flevoland)ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid
Enkhuizen (Noord-Holland)ONVZ, Zorg en Zekerheid
Hillegom (Zuid-Holland)ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid
Borsele (Zeeland)ONVZ, Zorg en Zekerheid
Heeze (Noord-Brabant)ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid
Elsloo (Limburg)Aevitea a.s.r.*, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Peildatum: 19 december 2023, Bronnen: Zorgweb en zorgzoekers op de websites van de zorgverzekeraars

*a.s.r heeft een technisch probleem in haar zorgzoeker waardoor deze gegevens de komende dagen nog kunnen veranderen.

Bij geen contract tot ruim 300 euro aan medicijnkosten zelf betalen

Haal je jouw medicijnen bij een apotheek waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan betaal je een deel van de rekening zelf. Dit bedrag loopt, afhankelijk van je zorgverzekeraar, op tot 40 procent van de kosten. “Eén keer medicijnen voor eigen rekening nemen, is misschien nog wel te overzien,” zegt Bulthuis. “Maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat huishoudens in 2022 gemiddeld 754 euro per jaar uitgaven aan medicijnen. “Als je 40 procent daarvan zelf moet betalen, heb je het over ruim 300 euro aan extra kosten.”

Controleer of je bij de apotheken in je woonplaats terechtkan

Zeker als je veel of dure medicijnen gebruikt, is het dus belangrijk om te controleren of je zorgverzekeraar een contract heeft met de apotheken bij jou in de buurt. Blijkt dat je zorgverzekeraar nog geen contract heeft voor 2024 met de apotheken in je woonplaats, dan kun je nu nog een zorgverzekeraar zoeken die dat wel heeft. Overstappen voor je zorgverzekering in 2024 kan namelijk tot en met 31 december van dit jaar.

Reacties verzekeraars

Verzekeraar ONVZ heeft in veel van de plaatsen die Geld.nl onderzocht nog geen contracten met apotheken. Een woordvoerder van de verzekeraar zegt hierover: “De contractering verloopt iets trager dan vorig jaar, maar is in volle gang. ONVZ is druk bezig met de inkoop van apotheken en we verwachten deze week met een groot deel van de partijen rond te zijn. Hierbij kunnen we aangeven dat we heel breed contracteren en in principe met dezelfde apotheken als afgelopen jaar een contract afsluiten. Daarbij sturen we aan op tweejarige contracten, waarmee we verzekerden meer zekerheid bieden. Op het moment dat wij in onderhandeling zijn met een partij zullen wij altijd vergoeden richting onze verzekerden.”

Een woordvoerder van a.s.r. geeft aan dat de zorgverzekeraar vrijwel alle apotheken in Nederland heeft gecontracteerd. “Uitzondering is één (middelgroot) collectief. Daarnaast zijn ook alle apotheekhoudende huisartsen gecontracteerd voor 2024. Een mogelijke verklaring voor jullie bevindingen is een technisch probleem in de zorgzoeker, waardoor nog niet alles op ‘gecontracteerd’ staat. Dit wordt de komende dagen verholpen.”

In de zorgzoeker van Zorg en Zekerheid vond Geld.nl in geen enkele van de 12 plaatsen een contract met een apotheek in de buurt. De zorgverzekeraar was niet in staat om vóór publicatie van dit bericht hierop te reageren.