Contact

Zorgverzekeraars wachten weer zo lang mogelijk met bekendmaken premie

Met nog slechts zes dagen te gaan tot alle zorgpremies voor 2018 bekend moeten zijn, hebben nog maar twee zorgverzekeraars hun premies gepubliceerd. “Net als vorig jaar houden de zorgverzekeraars zo lang mogelijk de kaarten tegen hun borst”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl.

Zorgverzekeraars houden elkaar in de tang

De premies voor het nieuwe jaar moeten nu een week eerder bekend zijn dan voorgaande jaren. De deadline ligt op 12 november. Op dit moment zijn alleen de premies van Stad Holland en de basispremie van DSW bekend. Er zijn voor 2018 weinig veranderingen in de basisverzekering waar verzekeraars rekening mee moeten houden, dus het lange wachten is puur een concurrentieafweging. De zorgverzekeraars willen hun concurrenten geen kans geven om in te spelen op hun premie. Tegelijkertijd willen ze zelf wel zo lang mogelijk de kans hebben om in te spelen op de premies van de anderen, waardoor iedereen dus op elkaar zit te wachten.

'Vervroegde deadline goede zet'

Het blijkt dus maar weer dat het een goede zaak is dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de deadline voor de premiebekendmaking heeft vervroegd, vindt Geld.nl. Nu hebben consumenten in elk geval al een week langer de tijd om een vergelijking te maken en over te stappen.

Begin op tijd met oriënteren

Bulthuis adviseert iedereen die overweegt over te stappen om op tijd te beginnen. “Zorg dat je een goed beeld hebt van welke zorg voor jou belangrijk is en welke wensen je hebt voor komend jaar. Op basis daarvan maak je een vergelijking. Kijk daarbij niet alleen naar de premie, maar ook naar de dekking en voorwaarden. Bij een klein premieverschil kan die iets duurdere polis met een betere dekking uiteindelijk toch een kostenbesparing opleveren.”