Contact

Zorgverzekering 2023 fors duurder

We gaan in 2023 fors meer betalen voor onze zorgverzekering. Dit blijkt uit de Prinsjesdag plannen die het Kabinet vandaag bekend gemaakt heeft. De nominale premie, waar zorgverzekeraars de premie voor hun basisverzekering van afleiden, stijgt met 135 euro ten opzichte 2022 en komt uit op 1.649 euro per jaar (ruim 137 euro per maand).

Naast de premie voor je zorgverzekering verandert in 2023 ook van alles aan de inhoud van de basisverzekering. Bekijk hier wat er alle wijzigingen voor de zorgverzekering 2023.

Grootste stijging nominale premie sinds invoering zorgverzekeringswet

Uit onze cijfers  blijkt dat dit de grootste stijging is sinds de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel in 2006. Nog niet eerder steeg de nominale premie met zo’n groot bedrag,

Dit wil echter nog niet zeggen dat elke zorgverzekeraar de premie met 135 euro per jaar zal verhogen. Zorgverzekeraars bepalen zelf de premie voor hun basisverzekering. Hierbij maken ze inschatting van de zorgkosten die ze verwachten voor het komende jaar. Dit pakt natuurlijk voor elke verzekeraar anders uit. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars een deel van hun reserves inzetten om de premiestijging te beperken.

Meeste zorgverzekeraars zullen hun premie verhogen

We verwachten echter dat de meeste zorgverzekeraars de premies zullen verhogen. Dit heeft vooral te maken met de stijgende zorgkosten. Deze nemen al jaren toe, vooral door de vergrijzing. Dus dat is dit jaar niet anders. Daarnaast hebben  ook ziekenhuizen en andere zorgverleners te maken met inflatie en stijgende energieprijzen. Verder zijn de loonkosten in de zorg gestegen. Alles bij elkaar zorgt dit voor hogere zorgkosten en dus hogere premies bij de zorgverzekeringen.

Kritisch naar je zorgverzekering kijken nu belangrijker dan ooit

Het vooruitzicht van flink hogere zorgpremies voor huishoudens die toch al kampen met steeds duurdere boodschappen en hogere energierekeningen, maakt het nog noodzakelijker om te kijken of je zorgverzekering in 2023 ergens anders goedkoper kan. 

Vanaf half november 2022, als alle premies voor 2023 bekend zijn, kun je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen. Schrijf je hier in voor de gratis zorgalert van Geld.nl en je krijgt meteen een seintje zodra je kunt gaan vergelijken in onze zorgvergelijker.

Bekendmaking zorgpremies 2023

Zorgverzekeraars hebben uiterlijk tot 13 november 2022 de tijd om hun premies voor 2023 bekend te maken. De meeste verzekeraars doen dit ook pas de laatste dagen voor die deadline. Zorgverzekeraar DSW zal waarschijnlijk aankomende vrijdag als eerste haar zorgpremie voor 2023 bekendmaken. 


De goedkoopste zorgverzekering bij jouw wensen?Op Geld.nl vind je altijd de goedkoopste zorgverzekering die naadloos aansluit op jouw persoonlijke zorgwensen. Vergelijk vandaag nog zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland! Zorgverzekering vergelijken