Contact

Appartementenclausule

Wat is een appartementenclausule?

Appartementenclausule

Heb je een koopappartement, dan regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) de opstalverzekering. In die opstalverzekering is vaak een appartementenclausule opgenomen. De appartementenclausule zorgt ervoor dat als één van de bewoners in het appartementencomplex met opzet schade veroorzaakt, eventuele schade aan andere appartementen vergoed wordt. In dit artikel lees je wat de appartementenclausule in jouw situatie betekent.

Appartementenclausule opstalverzekering

Als je in een appartement woont, sluit de VvE meestal een opstalverzekering voor het hele appartementencomplex af. Dit is eenvoudiger, want een brand of lekkage in een flatgebouw leidt al snel tot schade aan meerdere woningen.

De meeste opstalverzekeraars vergoeden geen schades die door opzet of grove schuld zijn veroorzaakt. Maar wat als een buurman opzettelijk brand sticht in zijn appartement, waardoor ook jouw woning flink beschadigt? Hiervoor is de appartementenclausule in het leven geroepen. De appartementenclausule zorgt er in zo’n geval voor dat de verzekeraar de schade aan jouw appartement en eventuele andere woningen in het gebouw gewoon vergoedt.

De opstalverzekeraar vergoedt de schade aan de woning van degene die de schade heeft veroorzaakt overigens niet. De verzekeraar verhaalt de schade aan de andere appartementen later op de veroorzaker.

In enkele gevallen is er in de opstalverzekering van de VvE geen appartementenclausule opgenomen. Vraag dit dus altijd na bij jouw VvE.

Appartementenclausule eigen opstalverzekering

Heeft jouw appartementencomplex een slapende VvE, of is er geen gezamenlijke opstalverzekering? Dan moet je zelf een opstalverzekering afsluiten. Het is dan verstandig om de clausule ‘Verzekering individueel appartementsrecht’ op te nemen in de polis van je opstalverzekering. Zo is de schade aan jouw appartement ook gedekt als deze is veroorzaakt door opzet, grove schuld of roekeloosheid van bewoners van andere appartementen in jouw complex.

Lees hier meer over een opstalverzekering voor je appartement.

De beste opstalverzekering voor jouw appartement?Op Geld.nl vergelijk je opstalverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk direct en vind eenvoudig de beste opstalverzekering voor jouw appartement.Opstalverzekering vergelijken
;