Opstalverzekering

Opstalverzekering berekenen

Hoe werkt de berekening waarde opstal?

Ga je een opstalverzekering afsluiten, dat is het van belang de verzekerde waarde van je woning goed te bepalen. Alleen als je je opstal tegen een juiste waarde verzekerd, weet je zeker dat je bij schade voldoende krijgt uitgekeerd om de schade te kunnen betalen en dat je niet teveel premie betaalt voor je verzekering.

Opstal berekenen - Herbouwwaardemeter

De verzekerde waarde voor opstal wordt bepaald aan de hand van de herbouwwaarde van de woning. Dit is het bedrag dat nodig is om de woning vanaf de grond opnieuw op te bouwen. Het bepalen van de herbouwwaarde doen veel verzekeraars aan de hand van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Maar er zijn ook enkele verzekeraars die hiervoor een eigen instrument gebruiken.

Globaal wordt gekeken naar drie punten bij de berekening waarde opstal:

  • Type woning
  • Kwaliteit en afwerking van de woningonderdelen
  • Inhoud van de woning in kubieke meters

Type woning

De herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars maakt onderscheid in een rijtjeshuis, een twee-onder-een-kapwoning, een vrijstaande woning of hoogbouw. Hierbij geldt dat een vrijstaande woning het meest waard is en dus ook de hoogste herbouwwaarde heeft.

Afwerking en kwaliteit woningonderdelen

Om de herbouwwaarde woning te kunnen bepalen, wordt ook gekeken naar de kwaliteit en afwerking van de fundering, het dak, de gevels en de afbouw van de woning. Onder de afbouw wordt de kwaliteit van de keuken, badkamer/toilet en de woonkamer verstaan. Hoe luxer de badkamer of keuken, hoe hoger de herbouwwaarde wordt en hoe hoger de premie die je moet betalen.

Inhoud woning

De herbouwwaarde die wordt bepaald aan de hand van de bovengenoemde punten wordt uitgedrukt in een bedrag per kubieke meter. Dit bedrag moet dus aan het einde van de berekening waarde opstal nog worden vermenigvuldigd met de inhoud van de woning in kubieke meters. Hoe groter de woning is, hoe hoger de herbouwwaarde dus zal zijn.

Berekening waarde opstal en ligging woning

Sommige verzekeraars kijken bij het bepalen van de herbouwwaarde ook naar de ligging van de woning. Als de woning zich op een locatie bevindt die moeilijk te bereiken is voor bouwverkeer, zijn vaak speciale hulpmiddelen nodig als de woning weer opnieuw moeten worden opgebouwd. Dit brengt extra kosten met zich mee, waardoor sommige verzekeraars voor deze woning de herbouwwaarde verhogen.

Betaal jij nog altijd te veel?Check het snel! Vergelijk simpel online het grootste aanbod opstalverzekeringen. Stap over en bespaar tot wel 150 euro per jaar! Opstalverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten