Opstalverzekering

Herbouwwaarde woning

Hoe kan ik de herbouwwaarde bepalen van mijn woning?

Ga je een opstalverzekering afsluiten, dan is het belangrijk om je woning tegen het juiste bedrag te verzekeren. Verzeker je de woning immers tegen een te laag bedrag, dan loop je het risico bij schade niet het volledige schadebedrag uitgekeerd te krijgen. Verzeker je de woning tegen een te hoog bedrag, dan betaal je onnodig veel premie.

Om de verzekerde som bij een opstalverzekering te bepalen, wordt uitgegaan van de herbouwwaarde van de woning. Dit is het bedrag dat nodig is om de woning in geval van schade op dezelfde plaats te herbouwen.

Herbouwwaarde bepalen - Herbouwaardemeter

Om de herbouwwaarde te bepalen kan je verzekeraar of tussenpersoon gebruik maken van de Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Hiermee wordt de herbouwwaarde per kubieke meter bepaald aan de hand van het type woning en de kwaliteit en afwerking van verschillende woningonderdelen. Zo is de herbouwwaarde van een vrijstaand huis hoger dan die van een rijtjeshuis en is de herbouwaarde bij een standaard afwerking lager dan wanneer er bijvoorbeeld een luxe badkamer en/of keuken is aangebracht.

Omdat uit de herbouwwaardemeter een bedrag per kubieke meter rolt, moet dit tot slot nog vermenigvuldigd worden met het aantal kubieke meters dat de woning behelst (de inhoud van de woning). Hoe groter de woning, hoe hoger de herbouwwaarde dus wordt.

Let op: verzekeraars zijn niet verplicht om gebruik te maken van de herbouwwaardemeter. Zij mogen ook eigen methodes gebruiken om de herbouwwaarde van een woning te bepalen.

Herbouwwaarde woning - Garantie tegen onderverzekering

Verzekeraars die gebruik maken van de herbouwwaardemeter geven hierbij vaak een garantie tegen onderverzekering af. Hiermee garandeert een opstalverzekeraar dat ze geen beroep zal doen op onderverzekering bij eventuele schade.

Herbouwwaarde - Ligging woning

Sommige verzekeraars kijken bij het bepalen van de herbouwwaarde ook naar de ligging van de woning. Als de locatie van de woning moeilijk te bereiken is, zijn er voor de herbouw vaak speciale hulpmiddelen nodig. Dit brengt extra kosten met zich mee, waardoor sommige verzekeraars de herbouwwaarde verhogen.

Bespaar nu op je opstalverzekering!Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod online. Sluit af en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je opstalverzekering. Opstalverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten