Opstalverzekering

Indexering opstalverzekering

Wat is indexering opstalverzekering?

Indexering wil zeggen dat het bedrag waarvoor je bent verzekerd jaarlijks wordt aangepast. Bij de opstalverzekering gaat een verzekeraar uit van de herbouwwaarde woning. Dat is het bedrag waarvoor je woning is verzekerd. Omdat de kosten voor het bouwen van woning elk jaar duurder worden, past de verzekeraar de verzekerde som hierop aan.

Hoe vindt de indexering opstalverzekering plaats?

De meeste verzekeraars gaan bij de indexering opstalverzekering uit van het prijsindexcijfer voor bouwkosten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er zijn echter ook verzekeraars die indexcijfers van andere instanties gebruiken. In de voorwaarden van je opstalverzekering vind je hoe de jaarlijkse indexering plaatsvindt en welk cijfer daarvoor wordt gebruikt.

Waarom jaarlijkse indexering?

Indexering van de verzekerde waarde bij een opstalverzekering is erg belangrijk. Als dit niet gebeurt, loop je het risico onderverzekerd te raken. Je krijgt namelijk een schade-uitkering van je verzekeraar op basis van het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Als blijkt dat de werkelijke kosten voor het laten herstellen of herbouwen van de beschadigde onderdelen van de woning hoger zijn geworden, maar de verzekerde waarde van je huis hier niet op is aangepast, krijg je niet genoeg geld uitgekeerd om dit volledig te kunnen betalen.

Indexering verzekerde som regelen

De opstalverzekeraar zorgt elk jaar voor de indexering van de verzekerde som. Je hoeft daar dus zelf niets voor te regelen. In de voorwaarden van je opstalverzekering kun je terugvinden hoe de verzekeraar de waarde van de woning precies indexeert.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod opstalverzekeringen vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie! Opstalverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten