Contact

Opstalverzekering appartement

Heb je een opstalverzekering nodig voor je appartement?

Als je een appartement koopt, is in veel gevallen je opstalverzekering door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geregeld. Je hoeft dan niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Woon je in een appartementencomplex met een slapende VvE? Dan moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten. In dit artikel lees je precies hoe een opstalverzekering voor een appartement werkt.

Wie regelt opstalverzekering voor appartement?

Met een opstalverzekering verzeker je je woning en eventuele bijgebouwen zoals een schuur, een garage of een kelderbox tegen inbraak, brandschade en waterschade. In een appartementencomplex leidt brand of lekkage al snel tot schade aan meerdere appartementen. Daarom regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) meestal de opstalverzekering voor het hele complex. Je betaalt een maandelijkse bijdrage voor onderhoud aan het pand aan de VvE. Uit deze bijdrage betaalt de vereniging ook de opstalverzekering.

Sommige appartementencomplexen hebben geen actieve Vereniging van Eigenaren. Dit wordt ook wel een ‘slapende VvE’ genoemd. Dat betekent in de praktijk dat de VvE niet vergadert en het gebouw niet onderhoudt. Is dit het geval in jouw flatgebouw? Dan moet je zelf wel een opstalverzekering afsluiten. Dit geldt ook als jouw appartementencomplex helemaal geen Vereniging van Eigenaren heeft.

Welke verzekeringen nodig naast opstalverzekering in appartement?

Je wilt naast je appartement ook de spullen die erin staan goed verzekeren tegen onder meer brand, inbraak of stormschade. Dit doe je met een inboedelverzekering. Deze moet je zelf afsluiten: de VvE regelt dit niet.

Misschien heb je zelf dure verbeteringen aan je appartement aangebracht. Denk aan een luxe badkamer, een dure parketvloer of een ruimere keuken. Je appartement is door dit soort verbeteringen meestal een stuk meer waard dan de andere appartementen in het complex. Dit soort verbeteringen verzeker je onder de noemer ‘Eigenaarsbelang’ bij je inboedelverzekering. In een enkel geval regelt de VvE het eigenaarsbelang. Dit is soms het geval als meerdere eigenaren hun appartement verbeteren of verbouwen.

Tip! Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind vandaag nog de voordeligste inboedelverzekering met de beste dekking voor jouw situatie.

Opstalverzekering en appartement huren

Huur je een appartement? Dan regelt de verhuurder de opstalverzekering. Neem bij schade door inbraak, brand of storm daarom altijd contact op met de verhuurder. Je moet natuurlijk wel zelf een inboedelverzekering afsluiten: dit doet de verhuurder meestal niet voor je.

Opstalverzekering en appartement verhuren

Heb je een appartement gekocht en verhuur je deze? Dan ben jij als verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Als de VvE dit niet regelt, is het dus belangrijk dat je zelf een opstalverzekering afsluit.

Tip! Lees hier welke verzekeringen je voor een verhuurde woning nodig hebt. Zo weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht.

Vind de beste opstalverzekering voor jouw woning of appartement!Op Geld.nl vergelijk je opstalverzekeringen van het grootste aanbod woonverzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste opstalverzekering vindt met de beste dekking voor jouw situatie.Opstalverzekering vergelijken
;