Opstalverzekering

Opstalverzekering appartement

Heb ik een opstalverzekering nodig voor mijn appartement?

Als je in een koopappartement woont, hoef je meestal geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Voor appartementencomplexen en flats geldt dat er één gebouwenverzekering voor het hele complex moet worden afgesloten. Deze verzekering wordt geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Let op: Dit artikel heeft betrekking op koopappartementen. Woon je in een appartement dat je hebt gehuurd? Lees dan het artikel Opstalverzekering huurwoning.

Ga je in een appartementencomplex wonen, dan is het echter wel verstandig te controleren of de VvE ook daadwerkelijk een verzekering heeft afgesloten en of de dekking voldoende is voor jou. Bij een gebouwenverzekering wordt de verzekerde som namelijk bepaald aan de hand van de gemiddelde waarde van een appartement. Als jij zelf een dure keuken of badkamer hebt laten aanbrengen kan het zijn dat jouw appartement een hogere waarde heeft. Hiervoor kun je je apart bijverzekeren. Dit kun je regelen via de verzekeraar of tussenpersoon waar de VvE de verzekering heeft afgesloten.

Individueel verzekeren appartement

Soms moet je toch zelf individueel een opstalverzekering afsluiten voor je appartement, bijvoorbeeld als er voor jouw complex sprake is van een zogenoemde slapende Vereniging van Eigenaren die geen verzekering heeft afgesloten.

Sluit je individueel een opstalverzekering af, zorg dan dat er altijd een clausule ‘Verzekering individueel appartement’ is opgenomen in de polis. Hiermee ben je niet alleen verzekerd voor schade aan je eigen appartement maar ook voor het bedrag dat je mogelijk moet bijdragen als er schade optreedt aan andere delen van het appartementsgebouw. Omdat met deze clausule het totale uit te keren bedrag voor een verzekeraar hoger kan worden dan de waarde van je eigen appartement, verhoogt de opstalverzekeraar de premie met 25 procent als je deze clausule laat opnemen.

Schaderegeling bij opstalverzekering appartement

Omdat bij een appartementencomplex de Vereniging van Eigenaren verplicht is de opstalverzekering af te sluiten, neemt deze ook de beslissing bij schade aan het complex of deze wordt hersteld, of dat er een herbouwing moet plaatsvinden. Daarom kan in de polis zijn vastgelegd dat bij schade boven een bepaald bedrag de uitkering wordt verstrekt aan de VvE.

Appartementenclausule

In de polis van de opstalverzekering voor een appartementencomplex is meestal ook een appartementenclausule opgenomen. Normaal gesproken hoeft een verzekeraar niet uit te keren bij schade door opzet of roekeloosheid. Maar als jij door je eigen schuld brand sticht in het appartementencomplex, kunnen ook andere bewoners hierdoor schade lijden. De appartementenclausule regelt daarom dat de verzekering in deze gevallen toch moet uitkeren. Natuurlijk zal de verzekeraar achteraf nog wel proberen de schade zelf nog te verhalen op de veroorzaker.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod opstalverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende opstalverzekering tegen de laagste premie. Opstalverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;