Contact

Opstalverzekering verplicht?

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering afsluiten is in Nederland niet wettelijk verplicht. Wel eisen hypotheekverstrekkers dat je een opstalverzekering afsluit als je een hypotheek afsluit. Schade aan je koopwoning loopt al snel flink in de papieren. Met een opstalverzekering dek je belangrijke risico’s zoals brand- en stormschade af. In dit artikel lees je of en wanneer een opstalverzekering verplicht is en wat dit voor jou betekent.

Opstalverzekering verplicht bij hypotheek

Koop je een woning met hypotheek? Dan verplicht de geldverstrekker je om een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering moet ingaan op de datum dat je woning wordt opgeleverd. Als je een appartement koopt, regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) de opstalverzekering meestal voor het hele complex.

Tip! Heb je een leuke koopwoning op het oog? Ga voordat je een woning koopt alvast verzekeringen vergelijken. Zo vind je direct de goedkoopste opstalverzekering met de beste dekking voor jouw toekomstige woning.

Opstalverzekering niet verplicht, wel verstandig

Als je een woning koopt zonder hypotheek is een opstalverzekering niet verplicht. Wel raden we altijd aan om een opstalverzekering af te sluiten. Met een opstalverzekering verzeker je je koophuis en eventuele bijgebouwen zoals een garage of schuur. Bij schade door brand, storm of blikseminslag zijn de kosten vaak niet te voorzien. Je opstalverzekering keert in deze situaties genoeg geld uit om de schade aan je woning te laten repareren.

Heb je je huis afbetaald? Ook dan is het belangrijk om je opstalverzekering aan te houden. Kijk in dat geval gelijk even of je opstalverzekering goedkoper kan bij een andere verzekeraar. Dit scheelt je al snel een flink bedrag.

Tip! Ook een inboedelverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht. Toch wil je ook je bezittingen zo goed mogelijk verzekeren tegen diefstal en schade. Met een woonverzekering kies je voor de slimme en handige combinatie van een inboedel- en opstalverzekering in één.

Geen opstalverzekering, wat nu?

Een huis met hypotheek kopen zal niet lukken als je geen opstalverzekering hebt. Voordat je de koopakte tekent, moet je een opstalverzekering afsluiten. Als je een huis koopt met eigen vermogen, is een opstalverzekering niet verplicht. Heb je geen opstalverzekering hebt? Dan betaal je schade aan je woning en bijgebouwen zelf. Als je huis na een brand of overstroming onbewoonbaar wordt verklaard, blijf je met lege handen achter. Je hebt dan geen woning meer, maar ook geen geld om een nieuw huis te kopen of je oude huis opnieuw op te laten bouwen.

Opstalverzekering verplicht bij huurwoning?

Als je een woning huurt, is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om een opstalverzekering voor het pand af te sluiten. Hiervoor hoef je als huurder niets te doen. Heeft de verhuurder geen opstalverzekering voor het pand afgesloten en ontstaat er schade, bijvoorbeeld door brand, blikseminslag of omdat er een auto in de gevel van de woning rijdt? Dan betaalt de verhuurder de kosten om de schade te laten herstellen.

Vind vandaag nog de beste én voordeligste opstalverzekeringOp Geld.nl vergelijke je verzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de beste én voordeligste opstalverzekering voor jouw woning en kom je bij schade nooit voor verrassingen te staan!  Opstalverzekering vergelijken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in opstalverzekeringen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je opstalverzekering. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;