Wat dekt je verzekering bij stormschade?
Stel je voor: er raast een flinke storm door ons land en er valt een boom op het dak van je woning, je kelder loopt vol water of de dakpannen waaien van je dak. Allemaal voorbeelden van stormschade die al snel flink in de papieren loopt. Gelukkig vergoedt je inboedel- of opstalverzekering veel soorten stormschade wel. In dit artikel lees je precies welke stormschades je verzekering wel en niet dekt en waar je zelf op moet letten.
1. Wat is stormschade volgens de verzekering?
Onder stormschade verstaan verzekeraars schades aan je huis, bijgebouwen of inboedel die zijn ontstaan door stormen met windkracht zeven of hoger. De verzekeraar kijkt hiervoor naar gegevens van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op het tijdstip en de locatie van de schade.
2. Welke verzekering vergoedt stormschade?
Je opstalverzekering vergoedt stormschade aan je huis, bijgebouwen én alles wat vast aan je huis zit. Denk bijvoorbeeld aan afgewaaide dakpannen, schade aan je rolluiken of satellietschotel, of een omgewaaide schutting of andere vaste erfafscheiding.
Schades aan de spullen die in je woning, bijgebouwen of tuin staan worden vergoed door je inboedelverzekering. Bijvoorbeeld als je kelder door een hevige storm vol met water is gelopen en je daar meubels opgeslagen hebt. Ook stormschade aan spullen die los in je garage of schuur liggen vallen onder je inboedelverzekering.
Tip! Met een woonverzekering verzeker je je woning, bijgebouwen én waardevolle bezittingen. Deze slimme combinatie van een inboedel- en opstalverzekering ineen biedt de meest complete dekking bij stormschade. Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste én beste woonverzekering voor jouw situatie.
3. Welke stormschade wordt niet vergoed door verzekering?
Verzekeraars verwachten dat je zelf zorgvuldig omgaat met je woning en bezittingen. Dit houdt onder meer in dat je:
- Geen ramen en deuren open laat staan als er een storm op komst is.
- Losstaande spullen uit je tuin naar binnen haalt of vastzet als er een storm wordt verwacht.
- Je woning goed onderhoud. Schade als gevolg van slecht onderhoud wordt niet vergoed.
Zowel je inboedel- als opstalverzekering vergoedt meestal geen stormschade als je die zelf had kunnen voorkomen.
4. Stormschade verzekering en eigen risico
Bij de meeste verzekeraars betaal je een eigen risico voor stormschades. Bijvoorbeeld de eerste 200 tot 500 euro. Dit is vaak slechts een klein deel van de daadwerkelijke kosten. Op deze manier kunnen verzekeraars de maandpremie laag houden.
5. Stormschade verzekering bij huurwoning
Heb je een huurwoning? Dan sluit de verhuurder een opstalverzekering voor je woning af. Meld stormschades aan je woning, schuur of garage dus direct bij de verhuurder. Deze regelt het zelf met de verzekeraar. Hiervoor hoef je niets te doen. Je inboedelverzekering vergoedt schades aan je losse spullen in huis of bijgebouwen die bij je woning horen.