Contact

Opstalverzekering Vereniging van Eigenaren

Wat is een opstalverzekering VvE?

Als je een appartement koopt, sluit je meestal niet zelf een opstalverzekering af. De Vereniging van Eigenaren (VvE) sluit vaak een gezamenlijke opstalverzekering af voor het hele appartementencomplex. In dit artikel lees je alles over de opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren.

Waarom opstalverzekering via Vereniging van Eigenaren?

Een opstalverzekering vergoedt schade aan een gebouw na bijvoorbeeld brand, een lekkage of stormschade. Woon je in een appartementencomplex? Dan leidt een brand of lekkage al snel tot schade aan meerdere appartementen. Daarom is de opstalverzekering voor appartementen vaak gezamenlijk geregeld via de Vereniging van Eigenaren (Vve).

De VvE is een vereniging van alle eigenaren van een appartement in het appartementencomplex. Zodra jij een appartement koopt, word je automatisch lid van de VvE en betaal je hiervoor een maandelijkse bijdrage. Uit deze bijdrage wordt onder meer de gezamenlijke opstalverzekering betaald.

Let op! Met een opstalverzekering verzeker je je woning, maar niet de spullen die in je appartement staan. Denk aan je meubels, elektronica en kunst. Met een inboedelverzekering verzeker je je kostbare spullen tegen schade door brand, storm of lekkages. Een inboedelverzekering afsluiten doe je zelf: dit gaat niet via de Vereniging van Eigenaren.

Opstalverzekering Vereniging van Eigenaren en appartementenclausule

Meestal vergoedt je opstalverzekering geen schade die met opzet of door onzorgvuldig handelen is veroorzaakt. Laat je bijvoorbeeld zelf een kaars branden als je weggaat en vatten hierdoor je gordijnen vlam? Een gewone opstalverzekering vergoedt dit soort schades meestal niet. Bij de opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren is dit echter iets anders geregeld. Slaat een door jou veroorzaakte brand over naar het appartement van je buurman? Door de appartementenclausule, die is opgenomen in de voorwaarden van de opstalverzekering via de VvE, krijgt je buurman schades veroorzaakt door jouw nalatigheid ook vergoed.

Let op! De verzekeraar vergoedt in een dergelijk geval niet de schade aan je eigen appartement.

Opstalverzekering bij slapende Vereniging van Eigenaren

Is de Vereniging van Eigenaren van jouw appartementencomplex een zogenoemde ‘slapende VvE’? Dan regelt de VvE in jouw appartementencomplex niets qua onderhoud of verzekering voor het gebouw. In dat geval moet je zelf een opstalverzekering afsluiten. Dit geldt ook als je een appartement koopt in een gebouw dat geen VvE heeft.

Tip! Heb je een opstalverzekering voor je appartement nodig en regelt de VvE dat niet in jouw complex? Op onze onafhankelijke vergelijkingssite vergelijk je opstalverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste opstalverzekering die past bij jouw appartement en wensen.

Eigenaarsbelang bij opstalverzekering VvE

Onder een 'gewone' opstalverzekering vallen ook zaken als je badkamer en keuken. Bij een opstalverzekering via de VvE ligt dit anders. Iedere bewoner heeft immers een eigen keuken en badkamer. Dus als jij een dure badkamer of keuken laat plaatsen is het verstandig om deze zelf te verzekeren. Dit kan door zelf een opstalverzekering af te sluiten of een dekking voor Eigenaarsbelang bij je inboedelverzekering te laten opnemen. Dit is aan te raden wanneer je een flink bedrag hebt geïnvesteerd in een dure badkamerverbouwing of een luxe keuken.

Is een opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren verplicht?

Een actieve VvE is wettelijk verplicht een opstalverzekering te regelen voor het appartementencomplex. Daarom kun je, als je VvE een opstalverzekering heeft afgesloten, ook niet zomaar zelf een eigen opstalverzekering afsluiten. Je kunt je wel aanvullend verzekeren voor het Eigenaarsbelang via een je eigen woonverzekeraar.

Collectieve opstalverzekering Vereniging van Eigenaren afsluiten

Het is op Geld.nl niet mogelijk om een opstalverzekering af te sluiten als Vereniging van Eigenaren. Je kunt hiervoor het beste op zoek gaan naar een gespecialiseerde verzekeringsadviseur.

Op zoek naar een opstalverzekering voor je appartement?Op Geld.nl vergelijk je woonverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Of je nu op zoek bent naar een (aanvullende) inboedelverzekering of een opstalverzekering: vergelijk het grootste aanbod verzekeraars van Nederland en vind de beste deal voor jouw woning! Woonverzekering vergelijken
;