Opstalverzekering

Opstalverzekering VvE

Wat betekent opstalverzekering VvE?

Woon je in een appartementencomplex, dan is er vaak een Vereniging van Eigenaren (VvE) die de belangen van alle appartementseigenaars in het complex behartigt. Je wordt als bewoner van het complex automatisch lid van de VvE. De VvE is verplicht een opstalverzekering voor het hele appartementencomplex af te sluiten. 

De Vereniging van Eigenaren van jouw appartementencomplex verzekert dus het hele gebouw. Het is daarom niet nodig zelf een opstalverzekering voor je appartement af te sluiten. Dat betekent ook dat de beslissingsbevoegdheid om te herstellen of herbouwen niet bij jou ligt, maar bij de VvE.

Appartementenclausule VvE opstalverzekering

Wanneer de VvE een opstalverzekering afsluit, is daarin meestal een zogenaamde appartementenclausule opgenomen. Deze clausule heeft een eenvoudig doel. In alle polissen is namelijk opgenomen dat de verzekeraar niet uitkeert als de schade opzettelijk of door grove schuld van de verzekerde is ontstaan. Is er bijvoorbeeld sprake van brandstichting, dan hoeft de verzekeraar niet uit te keren.

Maar, in het geval van een appartementencomplex zijn de overige bewoners vaak geval ook de dupe. De appartementenclausule bepaalt dat de verzekeraar in dit geval wel moet uitkeren. Uiteraard zal de verzekeraar de kosten in dat geval wel op de veroorzaker van de schade proberen te verhalen.

Slapende VvE opstalverzekering

Bij sommige appartementencomplexen is sprake van een zogenaamde ‘slapende Vereniging van Eigenaren’. De VvE is dan niet actief en vaak is er geen opstalverzekering afgesloten. In het geval van een slapende VvE moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten. Het is in dan verstandig een ‘clausule Verzekering individueel appartementsrecht’ op te laten nemen. Daarmee is de schade aan jouw appartement in ieder geval gedekt.

Mocht je dus te maken krijgen met schade, dan zal de verzekeraar jou 100 procent schadeloos stellen. De verzekeraar heeft het recht om op niet (voldoende) verzekerde medebewoners hun wettelijk aandeel in de schade te verhalen.

Tip! Woon je in een appartement? Controleer dan altijd goed hoe het geregeld is met de VvE Opstalverzekering en de opstalverzekering. Hiermee voorkom je dat in geval van schade deze niet gedekt is.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod verzekeringen vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende opstalverzekering tegen de laagste premie! Opstalverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;