Contact

"Vergelijk opstalverzekeringen in Nederland en bespaar tot € 150."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Opstalverzekering vergelijken

vind altijd de beste deal!
DD-MM-JJJJ
Meest complete vergelijker Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
opstalverzekering vergelijker.

Website van het Jaar 2022 Website van het Jaar 2023

Geld.nl is voor de 7de keer
genomineerd voor de beste website

Laagste prijsgarantie Laagste prijsgarantie

Ergens anders goedkoper? Wij
betalen het verschil plus 5%.

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van onze vergelijking

We vragen onze klanten regelmatig of ze tevreden met ons zijn. Dit met als doel om onze dienstverlening te blijven verbeteren. Hieronder zie je de meest recente reviews over onze vergelijkingen met 4 of 5 sterren.

Uitstekend Gebaseerd op 7.566 reviews
Bekijk alle reviews
Opstalverzekering experts Geld.nl
Opstalverzekering adviseurs

Onze gecertificeerde inboedelverzekering adviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste inboedelverzekering. Heb je vragen? Kijk hier voor een antwoord op de meestgestelde vragen of stuur een appje naar 06-38336770.

Opstalverzekering specialisten

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis, productspecialist op het gebied van opstalverzekeringen.

"Misschien heb je één van de volgende vragen?"
Wat vergoedt een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering verzeker je je huis tegen schade door brand, storm en inbraak. De opstalverzekering vergoedt de schade aan je woning en alles wat eraan vastzit. Denk aan zonnepanelen, je centrale verwarming en leidingen in de muren. Wil je ook de spullen in je woning verzekeren, dan heb je een inboedelverzekering nodig.

Is een opstalverzekering verplicht?

Je bent niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Als je een koopwoning hebt, raden we je wel aan om een opstalverzekering af te sluiten. Schade aan je woning kan namelijk flink in de papieren lopen. Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor je opstalverzekering. Vergelijk daarom hier welke opstalverzekering voor jouw woning het voordeligste is. Opstalverzekering vergelijken >>

Ik heb een koopappartement, moet ik dan een opstalverzekering afsluiten?

Als je een appartement koopt, dan is opstalverzekering meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. Vraag dit dus eerst even na voor je zelf iets regelt. Meer hierover lees je in het artikel: Opstalverzekering appartement.

Ik huur een woning, moet ik dan een opstalverzekering afsluiten?

Wanneer je een woning huurt, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit is al geregeld door de eigenaar van de woning (de verhuurder). Als je zelf grote wijzigingen aanbrengt, zoals een nieuwe keuken of zonnepanelen, dan kun je die onder dekking ‘Huurdersbelang’ meeverzekeren bij je inboedelverzekering.

Wat is de herbouwwaarde en hoe bepaal ik die?

Om te bepalen voor welk bedrag je woning verzekerd moet worden, kijkt de woonverzekeraar naar de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om de woning volledig opnieuw te bouwen op dezelfde plek. Je kunt de waarde zelf laten bepalen door een taxateur, maar je kunt ook de woonverzekeraar een schatting laten maken. Hiervoor gebruikt de verzekeringsmaatschappij een herbouwwaardemeter. Op basis van enkele gegevens over je woning schat het de herbouwwaarde. Is de waarde die de woonverzekeraar inschat te laag? Dan krijg je bij schade toch de volledige waarde vergoed.

Wat is garantie tegen onderverzekering?

Garantie tegen onderverzekering wil zeggen dat als de opstalverzekeraar de herbouwwaarde van je woning te laag inschat, je toch de volledige waarde vergoedt krijgt bij een schade. Je krijgt deze garantie alleen als je de opstalverzekeraar de herbouwaarde laat bepalen aan de hand van de herbouwwaardemeter.

Wat is het verschil tussen een extra uitgebreide en een allrisk opstalverzekering?

Kort gezegd vergoedt een extra uitgebreide opstalverzekering alle schades waar je zelf niets aan kunt doen, zoals brand-, storm-, diefstal- en waterschades. Schades waar je zelf verantwoordelijk voor bent, vergoedt de opstalverzekeraar alleen als je een allrisk opstalverzekering hebt. Bijvoorbeeld als je een verfpot over je houten vloer laat vallen of als een boom uit je eigen tuin op je huis valt. Je betaalt voor deze dekking wel een hogere premie.

Zijn mijn zonnepanelen verzekerd bij mijn opstalverzekering?

Bij veel opstalverzekeringen zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd. Als je tijdens je vergelijking op Geld.nl aangeeft dat je zonnepanelen wilt meeverzekeren, houden we hier rekening mee. Heb je al een opstalverzekering en ga je zonnepanelen aanleggen? Geef dit dan voor de zekerheid door aan je opstalverzekeraar. Meer hierover lees je in het artikel: Zonnepanelen verzekeren.

Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens

Opstalverzekeringen vergelijken

Een opstalverzekering is iets wat snel in de vergetelheid raakt. Je sluit er een af en gaat verder met je leven. Maar wist je dat je ondertussen misschien wel 150 euro per jaar te veel betaalt voor die opstalverzekering? Je hebt vast een leukere bestemming voor dat weggegooid geld. Ga daarom je opstalverzekering vergelijken op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl en vind de laagste premie met de beste dekking. Je ziet direct hoeveel jij kunt besparen!

Opstalverzekeringen vergelijken

Goedkoopste opstalverzekering

Je hebt de goedkoopste opstalverzekering met de beste dekking en voorwaarden gevonden. Goed bezig! Je opstalverzekering afsluiten kan óf direct via onze site óf we sturen je door naar de website van de opstalverzekeraar. Dit ligt aan de afspraken die we met de betreffende opstalverzekeraar. Hoe dan ook, vraagje opstalverzekering eenvoudig online aan en bespaar direct.

Goedkoopste opstalverzekering

Top 10 goedkoopste opstalverzekeringen

Om je een beeld te geven van wat je opstal verzekeren ongeveer kost, hebben we de top 10 goedkoopste opstalverzekeringen voor je in kaart gebracht. Deze premies zijn gebaseerd op een voorbeeldscenario. Wil je precies weten wat een verzekering voor jouw opstal kost? Maak dan een persoonlijke vergelijking door op de button onder de tabel te klikken en vind een goedkope opstalverzekering voor jouw situatie.

Top 10 goedkoopste opstalverzekeringen
Top 10 goedkoopste opstalverzekeringen
OpstalverzekeraarNaamPremie / maand
Verzekeruzelf.nlOpstalverzekering (EUG)€ 10,46
Verzekruzelf.nlOpstalverzekering (AR)€ 11,57
InsharedOpstalverzekering (EUG)
€ 13,09
a.s.r.Opstalverzekering (EUG)
€ 13,46
Centraal BeheerOpstalverzekering (EUG)
€ 14,19
UnivéOpstalverzekering (EUG)
€ 15,55
KlaverbladOpstalverzekering (EUG)
€ 16,24
FBTOOpstalverzekering (EUG)
€ 16,24
a.s.r.Opstalverzekering (AR)
€ 16,70
Allianz DirectOpstalverzekering (EUG)
€ 17,10
Start vergelijken

*Berekening d.d. 14 februari 2022– Gebaseerd op een rijtjeswoning in Groningen voor een gezin met kinderen en een hoofdaanvrager van 33 jaar. Wij ontvangen deze premies van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.

Tips voor de beste opstalverzekering

We willen graag dat je de goedkoopste opstalverzekering vindt die past bij jou en je woning. Daarom geven we je informatie en tips mee voor het vergelijken. We zetten ze voor je op een rij:

Tips beste opstalverzekering

Opstalverzekering verplicht?

Wettelijk gezien zijn de inboedel- en opstalverzekering niet verplicht.

Maar in de praktijk is een opstalverzekering voor elke huizenbezitter vaak wel verplicht. Wil je een hypotheek afsluiten, dan stellen hypotheekverstrekkers de opstalverzekering namelijk verplicht voor het kunnen krijgen van een hypotheek.

Let op! Woon je in een appartementencomplex, dan is er vaak een Vereniging van Eigenaren (VvE) die de belangen van alle eigenaren in het complex behartigt. Je wordt als bewoner van het complex automatisch lid van de VvE. De VvE is verplicht een opstalverzekering, de zogenoemde opstalverzekering VvE, voor het hele appartementencomplex af te sluiten.

Dekking opstalverzekering

Ga je verzekeringen vergelijken voor je opstal, dan heb je de keuze uit twee soorten dekkingen: extra uitgebreid en allrisk.

Met de extra uitgebreide opstalverzekering is je woning altijd goed gedekt tegen de meest voorkomende schades, zoals schade door brand, inbraak en waterschade. Met een allrisk opstalverzekering vallen ook schades die je per ongeluk zelf veroorzaakt onder de dekking. Bijvoorbeeld als je een verfpot over je houten vloer laat vallen of als een boom uit je tuin op je huis valt tijdens een storm. Je betaalt voor deze dekking wel een hogere premie opstalverzekering.

Premie opstalverzekering

Meerdere woonverzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluiten levert je vaak een pakketkorting op.

De opstalverzekering wordt meestal aangeboden samen met de inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Naast dat je korting krijgt, is het ook gewoon handig om deze woonverzekeringen bij dezelfde maatschappij te hebben. Bij schade hoef je dan niet na te denken waar je die moet claimen.

Opstalverzekering onderverzekerd

Zorg dat je de juiste woningwaarde doorgeeft aan de opstalverzekeraar, zodat je genoeg vergoed krijgt bij schade aan je opstal.

Pas ook de waarde aan als die verandert, bijvoorbeeld na een verbouwing.

Opstalverzekering bij huurwoning

Als je huurt, sluit de verhuurder een opstalverzekering af.

Het kan wel zijn dat je zelf nog een opstalverzekering moet afsluiten voor glas of verbeteringen (zoals een nieuwe keuken) die je zelf in de woning hebt aangebracht. Dit regel je via je inboedelverzekering.

Opstalverzekering en eigen risico

De opstalverzekering heeft een eigen risico.

Je premie wordt lager als je het eigen risico verhoogt. Houd er wel rekening mee dat je een groter bedrag zelf moet betalen bij schade.

Korting opstalverzekering per jaar betalen

Je opstalverzekering per jaar of kwartaal betalen levert je vaak een korting op.

Dit omdat de opstalverzekeraar bespaard op administratiekosten.

Acceptatie opstalverzekering

Na je opstalverzekering aanvraag krijg je direct een bevestiging, maar je wordt niet meteen geaccepteerd.

De maatschappij kijkt eerst of je een risico voor hen vormt. Hiervoor kijken ze of je ooit een betalingsachterstand hebt gehad of dat je ooit uit een verzekering bent gezet. Sommige opstalverzekeraars bieden je voorlopige dekking voor de periode tussen de aanvraag en acceptatie. In die periode is je opstal dan gewoon gedekt. Binnen één tot enkele dagen krijg je bericht of je definitief geaccepteerd bent of geweigerd voor de opstalverzekering. Ben je geaccepteerd? Je oude opstalverzekering opzeggen zorgt ervoor dat je niet dubbel betaald!

Meer informatie over opstalverzekering
Geld.nl en wetgeving

Geld.nl heeft een AFM vergunning inzake de Wet Financieel Toezicht (WFT) onder nummer: 12039914. Geld.nl is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Brabant) onder nummer 52062910.

Heb je een klacht over de inhoud van de productovereenkomst? Dan dien je die in bij de betreffende aanbieder. Als je klacht door de aanbieder niet naar tevredenheid wordt opgelost, stuur je de klacht naar het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Als je een klacht hebt over de dienstverlening van Geld.nl, neem je contact op met ons. We behandelen elke klacht volgens onze klachtenprocedure. Geld.nl is ook aangesloten bij het Klachten Instituut Financiële dienstverlening (Kifid) onder nummer: 300.014480.

Wij waarborgen je privacy. Meer informatie vind je in ons privacyreglement.

Onderzoeken Geld.nl

Naast vergelijkingen geven we je ook een zee aan informatie en nieuws over financiële producten. Hier vind je een overzicht van onze laatste onderzoeken en blogartikelen over woonverzekeringen.

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Meer besparen op je opstalverzekering?
 • Inboedelverzekering vergelijken

  Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod inboedelverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel.

 • Extra uitgebreide opstalverzekering

  De extra uitgebreide opstalverzekering vergoedt minder dan de allrisk dekking. Vergelijk hier voor de laagste premie.

 • Woonverzekering vergelijken

  Met een woonverzekering sluit je zowel een inboedel- als opstalverzekering af. Wel zo handig, al je zaken bij één verzekeraar!

 • Allrisk inboedelverzekering

  De allrisk inboedelverzekering vergoedt bijna alle schade aan je spullen. Vind hier de allrisk inboedelverzekering met de laagste premie.

 • Allrisk opstalverzekering

  Met een allrisk opstalverzekering worden bijna alle schade aan je woning vergoed. Vind hier direct de laagste premie.

 • Allrisk woonverzekering

  De allrisk woonverzekering vergoedt vrijwel alle schade aan je spullen én woning. Vind hier direct de beste allrisk woonverzekering.

Opstalverzekering afsluiten? Vergelijk, kies en bespaar!