Reisverzekering

Vakantie overnemen van een ander

Kun je een reis overnemen van een ander?

Kun je om wat voor reden dan ook je geboekte reis niet maken en heb je geen annuleringsverzekering bij je reisverzekering afgesloten? Of hebben jij en je vriend(in) samen een vakantie geboekt, maar is de relatie voor de vakantie op de klippen gelopen? Je vakantie annuleren is dan wellicht niet nodig, omdat je de mogelijkheid hebt om de reis over te dragen aan iemand anders. Geld.nl legt in dit artikel uit wat dat inhoudt en hoe je dat precies kunt doen.

Overdraging reis

Een reis overdragen wil eigenlijk zeggen dat er iemand anders in jouw plaats de reis maakt. Je hebt volgens de wet de mogelijkheid om je reis aan iemand anders over te dragen. Wil je hiervan gebruik maken, dan dien je dit uiterlijk zeven dagen voor vertrek door te geven aan de reisorganisator. De ‘nieuwe’ reiziger moet wel voldoen aan de voorwaarden die gelden voor de reis. Zo moet de plaatsvervanger tot dezelfde doelgroep behoren. Je mag bijvoorbeeld niet een ouder persoon als plaatsvervanger aandragen voor een jongerenreis. Wat precies de voorwaarden van de plaatsvervanger zijn, vind je in de algemene voorwaarden van je reisorganisatie.

Ook moeten de ‘oude’ en ‘nieuwe’ reiziger samen een overeenkomst opstellen waarin de overdracht is vastgelegd en moet de reisorganisatie schriftelijk op de hoogte worden gebracht. In de overeenkomst staan onder meer de persoonlijke gegevens van beide personen vermeld.

Beide personen zijn aansprakelijk voor het betalen van de reis en eventuele kosten die de reisorganisatie heeft moeten maken voor de overdraging.

Let op: De meeste reisorganisaties brengen administratiekosten in rekening voor het overdragen van een reis. Hoe langer je wacht met het doorgeven van de wijziging, hoe hoger deze kosten doorgaans zullen zijn. Heeft de reisorganisatie nog meer kosten vanwege deze wijziging? Dan mag de reisorganisatie dit ook in rekening brengen.

Overdragen reis – overzicht

Moet jij je reis (noodgedwongen) overdragen aan iemand anders? Dan moet je achtereenvolgens de volgende stappen ondernemen:

  • Zoek een plaatsvervanger die aan de voorwaarden voldoet.
  • Stel samen een overeenkomst op waarin je de overdracht vermeldt.
  • Meld de overdracht uiterlijk zeven dagen voor vertrek schriftelijk bij de reisorganisatie.
Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod reisverzekeraars vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende reisverzekering  tegen de laagste premie en ga je met een gerust hart op reis! Reisverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten