Klantenservice
Reisverzekering

Vakantie annuleren

Wanneer mag je vakantie annuleren en wat zijn de kosten?

Je vakantie annuleren? Als je verzekerd bent doe je dan een beroep op je reisverzekering of doorlopende annuleringsverzekering. In dit artikel lees je welke kosten er komen kijken bij het annuleren van een vakantie en hoe je het annuleren moet regelen met de verzekering.

Kosten annuleren vakantie

Wat het kost om je vakantie te annuleren hangt af van wie de vakantie annuleert. Jij of de reisorganisatie:

Vakantie annuleren door reisorganisatie

Als de reisorganisator de vakantie annuleert, heb je in de meeste gevallen recht op teruggave van de betaalde reissom. Bijvoorbeeld als er niet voldoende deelnemers zijn voor de reis. De reisorganisator kan de vakantie ook annuleren wegens zogenoemde gewichtige omstandigheden. Deze omstandigheden moeten dan wel direct aan de reiziger worden gemeld en de organisator moet dan een gelijkwaardig alternatief bieden. Als reiziger mag je dit alternatief weigeren en de reisovereenkomst ontbinden. Je kunt dan een schadevergoeding vorderen bij de reisorganisator, tenzij deze een beroep kan doen op overmacht.

Annuleren vakantie door de reiziger

Wanneer je als reiziger zelf de vakantie wilt annuleren, moet je annuleringskosten betalen aan de reisorganisator. Ook als je zelf vliegtickets en een hotel hebt geboekt, moet je vaak annuleringskosten betalen als je deze wilt annuleren. Hoe hoog de kosten van annuleren zijn staat vermeld in de algemene voorwaarden van de reisorganisator, de vliegmaatschappij of het hotel. Deze kosten mogen echter nooit hoger zijn dat het totale bedrag dat je hebt moeten betalen voor de reis, tickets of overnachting(en).

Voorwaarden vakantie annuleren

Het annuleren van een vakantie is bij een verzekeraar aan voorwaarden gebonden. Als je voor de hierboven genoemde annuleringskosten een beroep wilt doen op je annuleringsverzekering, kan dat alleen wanneer je de vakantie om een door de verzekeraar erkende reden hebt geannuleerd. De door de verzekeraar erkende redenen voor annulering kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je reis- en anuleringsverzekering. De meest voorkomende door de verzekeraar erkende redenen, lees je in het artikel "dekking annuleringsverzekering". Het gaat daarbij eigenlijk altijd om oorzaken die je zelf niet had kunnen voorzien of voorkomen. Zoals overlijden van een familielid of wanneer je je baan verliest.

Annuleren vakantie noodzakelijk?

Als je zelf niet in staat bent om de geboekte reis te gaan maken, is het annuleren van de vakantie niet altijd noodzakelijk. Wat veel consumenten niet weten, is dat je het recht hebt om de reis over te dragen aan iemand anders. Je kunt dus proberen om iemand te vinden die de reis van jou wil ‘overkopen’. Je kunt de reis overdragen door contact op te nemen met de aanbieder van je kort- of doorlopende reisverzekering. Dit kan meestal tot 7 dagen voor vertrek. De reisorganisator moet aan de overdracht meewerken, behalve als je plaatsvervanger niet voldoet aan de voorwaarden voor de reis. De reisorganisator mag wel administratiekosten in rekening brengen voor het overboeken van de reis. Ook eventuele andere kosten die de organisator als gevolg van de wijziging moet maken, bijvoorbeeld voor het omboeken van vliegtickets, mag de reisorganisatie in rekening brengen.

Tip! Vraag altijd goed na welke kosten er komen kijken bij het overdragen van de reis. Zijn deze kosten hoger dan het bedrag dat je aan annuleringskosten zou moeten betalen, dan kun je natuurlijk beter voor dit laatste alternatief kiezen.

Wist je dat...
Je op Geld.nl het grootste aanbod reisverzekeraars vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende reisverzekering  tegen de laagste premie en ga je met een gerust hart op reis! Reisverzekering vergelijken
;