Contact

Vakantie annuleren

Hoe werkt een vakantie annuleren en wat zijn de kosten?

Stel je voor: je moet je vakantie annuleren door onverwachte omstandigheden. Bijvoorbeeld omdat een dierbare overlijdt, of omdat jij of een familielid ernstig ziek wordt. In dit artikel lees je precies hoe het zit met annuleringskosten en welke kosten je reis- of annuleringsverzekering wel en niet vergoedt.

Kan ik mijn vakantie annuleren?

Je geboekte vakantie annuleren kan in principe altijd. Wel betaal je dan annuleringskosten. Je annuleringsverzekering vergoedt (een deel van) deze kosten als je een geldige reden hebt om je vakantie te annuleren. Enkele geldige redenen om je reis te annuleren zijn:

 • Jij of een familielid wordt plotseling ernstig ziek.
 • Een naaste van je overlijdt.
 • Je verliest je baan of je vindt juist een baan vanuit werkloosheid.
 • Je krijgt een huurwoning toegewezen of koopt of verkoopt een huis.
 • Je verliest je reisdocumenten of deze worden gestolen.
 • Complicaties bij de zwangerschap.
 • Je gaat scheiden of uit elkaar met je levenspartner.

Vind hier een compleet overzicht van wat je annuleringsverzekering wel en niet dekt.

Vakantie annuleren, hoe werkt dat?

Hoe je je vakantie kunt annuleren, hangt af van het soort reis dat je hebt geboekt.

Pakketreis annuleren

Een pakketreis is een vakantie die je bij één reisaanbieder boekt en waarin zowel je reis als je verblijf allemaal geregeld zijn door de reisorganisatie. Denk bijvoorbeeld aan een vliegticket en een hotelverblijf op de vakantiebestemming. Je kunt een pakketreis altijd annuleren. Wel betaal je annuleringskosten. Je betaalt meestal meer annuleringskosten als de vertrekdatum van je reis dichterbij komt. Zo annuleer je jouw pakketreis:

 • Neem contact op met de reisorganisatie. Meestal moet je je vakantie schriftelijk (dus per e-mail of brief) annuleren.
 • Heb je een geldige reden om de vakantie te annuleren? Verzamel hiervan dan bewijs (denk bijvoorbeeld aan een doktersverklaring of een kopie van je nieuwe arbeidscontract).
 • Claim de annuleringskosten bij je reisverzekering met annuleringsverzekering. Dit doe je meestal eenvoudig in de online omgeving van je verzekeraar. Je hebt daarvoor wel je boekingsbevestiging nodig en een overzicht van alle annuleringskosten.

Tip! Als je niet meer op de door jou geboekte pakketreis kunt of wilt gaan, kun je in plaats van je vakantie annuleren ook iemand anders in jouw plaats laten gaan. Dit heet een ‘indeplaatsstelling’. Je kunt dit tot zeven dagen voor vertrek regelen met je reisaanbieder. Deze is verplicht hieraan mee te werken. De persoon die in jouw plaats op vakantie gaat moet wel aan de voorwaarden van de geboekte reis voldoen. Een getrouwd koppel kan bijvoorbeeld niet op singlesreis gaan in plaats van jou en je beste vriendin.

Zelf samengestelde reis annuleren

Als je zelf je reis hebt samengesteld, moet je elk onderdeel los annuleren. Denk aan je vlieg-, trein- of busreis, je hotelverblijf en eventueel geboekte excursies. Zo annuleer je jouw zelf samengestelde reis:

 • Je moet zelf je vliegticket annuleren, maar ook je hotelverblijf of andere accommodatie. Vergeet ook niet een huurauto of geboekte excursies in het vakantieland te annuleren. Doe dit altijd schriftelijk, dus per brief of e-mail.
 • Verzamel ook in dit geval eventuele bewijzen van een geldige annuleringsreden.
 • Zoek alle boekingen van tickets, overnachtingen en excursies bij elkaar. Als de annuleringen bevestigd zijn ontvang je ook het overzicht van de annuleringskosten. Deze dien je in bij je reis- en annuleringsverzekering.
 • Claim de annuleringskosten bij je reis- of annuleringsverzekering. Dit doe je meestal snel en eenvoudig online op de website van je verzekeraar. Je kunt dan ook bewijzen uploaden.

Vakantie annuleren, wat kost dat?

Als je je reis annuleert, betaal je eigenlijk altijd annuleringskosten. Hoe hoog deze zijn hangt af van de voorwaarden van je reisaanbieder. Annuleringskosten mogen nooit hoger zijn dan de totale reissom bij een pakketreis. Ook als je nog geen aanbetaling op de reis hebt gedaan, betaal je annuleringskosten.

Bij een reis van losse onderdelen die je zelf bij elkaar hebt gezocht kunnen de kosten flink uiteenlopen. Soms kun je een hotel kosteloos annuleren tot een bepaalde tijd voor het inchecken. Als je een vliegticket annuleert ben je vaak het volledige bedrag kwijt.

Tip! Ga je een vakantie boeken? Sluit dan altijd een reisverzekering met annuleringsverzekering af. Bij onverwachte omstandigheden vergoedt de verzekeraar vaak (een deel van) de annuleringskosten. Ga verzekeringen vergelijken en vind direct de beste en de goedkoopste reisverzekering.

Vakantie annuleren door corona

Wil je je vakantie annuleren omdat jij of een van je gezinsleden het coronavirus heeft? Als je een annuleringsverzekering hebt, vergoedt deze mogelijk (een deel van) de annuleringskosten.

Heb je een vakantie geboekt naar een land dat op het moment van de boeking veilig was, maar waar de coronabesmettingen toch steeds meer oplopen? Ook dan vergoedt je annuleringsverzekering soms de kosten.

Vind de beste én de goedkoopste reis- en annuleringsverzekering
Op Geld.nl vergelijk je reis- en annuleringsverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de beste én de goedkoopste reisverzekering en kies voor zekerheid, ook als je onverwacht je vakantie moet annuleren.  Reisverzekeringen vergelijken
;