Contact

Hoe werkt een annuleringsverzekering en wat kost het?

Hoe werkt een annuleringsverzekering en wat kost het?

Een annuleringsverzekering vergoedt (een deel van) je reissom als je reis niet kan doorgaan of je de reis voortijdig afbreekt door een onverwachte gebeurtenis. Denk aan het overlijden van een naaste, een echtscheiding of als je plotseling je baan verliest. In dit artikel lees je precies wat een annuleringsverzekering wel en niet vergoedt. Ook geven we je een paar handige tips waarmee je zeker de juiste annuleringsverzekering uitkiest.

Wat vergoedt een annuleringsverzekering wel en niet?

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je reis niet kan doorgaan of plotseling moet worden afgebroken. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je vakantie annuleren wordt bijvoorbeeld wel vergoed als je:

 • Een eerste- of tweedegraads familielid overlijdt of ernstig ziek wordt. Hieronder vallen je biologische, adoptie- of stiefouders, schoonouders, broers en zussen, schoonzussen en zwagers, stiefbroers- en zussen, (adoptie-, schoon- of stief)kinderen en kleinkinderen. Ook als een derdegraads familielid zoals een nicht of neef plotseling overlijdt, vergoedt je annuleringsverzekering de reissom.
 • Je niet meer terechtkan op je vakantieverblijf omdat de gastheer- of vrouw ernstig ziek wordt of overlijdt, of het hotel brandt bijvoorbeeld af.
 • Je een huurwoning toegewezen krijgt na het boeken van je reis.
 • Je na de boeking van je reis ontdekt dat je zwanger bent, of dat je partner zwanger is. Of als je bij de boeking al wist dat je zwanger was, maar je last krijgt van complicaties.
 • Je hebt een vast contract en verliest onverwachts je baan, of je vindt juist een nieuwe baan na een periode van werkloosheid.
 • Je gaat scheiden of verbreekt een geregistreerd partnerschap na het boeken van je reis.
 • Je reisdocumenten worden gestolen of raken zoek.
 • Je krijgt geen visum voor het land waar je naartoe reist.
 • Je de benodigde inentingen niet kunt krijgen.

In de volgende situaties vergoedt je annuleringsverzekering de kosten niet:

 • Een relatiebreuk terwijl jij en je vriend(in) samen geen huishouden vormen.
 • Een uitbraak van een virus of andere ziekte.
 • Negatief reisadvies.
 • Bij natuurrampen. Je kunt dan wel om hulp vragen bij de reisorganisatie. Zij kunnen bijvoorbeeld een claim indienen bij het Calamiteitenfonds.
 • Als een familielid dat al ziek was overlijdt.
 • Als je je baan verliest maar dit niet helemaal als een verrassing komt. Bijvoorbeeld wanneer je al een conflict hebt met je werkgever.

Let op! Je annuleringsverzekering vergoedt geen kosten bij situaties die te voorzien waren. Als je bijvoorbeeld een familielid hebt dat al lange tijd tegen een ongeneeslijke ziekte vecht, is overlijden helaas geen heel onverwacht scenario meer. Hetzelfde geldt in andere situaties waarin je had kunnen verwachten dat je reis misschien niet zou kunnen doorgaan.

Tip! Sluit een annuleringsverzekering altijd op tijd af! Bij de meeste annuleringsverzekering hebben geen of een beperkte dekking als je de verzekering langer dan 7 dagen na je boeking afsluit. Er zijn ook verzekeraars waarbij de termijn voor afsluiten 14 dagen is.

×In dit special item van Moneyview over reisverzekeringen lees je meer over de afsluittermijn bij annuleringsverzekeringen.

(Corona)virus en je annuleringsverzekering

Moet je je reis annuleren omdat jij of je reisgenoot zijn besmet met COVID-19 of een andere besmettelijke (virus)ziekte zoals bijvoorbeeld het apenpokkenvirus? Een standaard annuleringsverzekering vergoedt je reissom meestal niet. Heb je een extra calamiteitendekking bij je annuleringsverzekering? Dan krijg je meestal (een deel van) je reissom vergoed. Dit geldt ook als een eerste- of tweedegraads familielid voor jullie vertrek ernstig ziek wordt door het Coronavirus.

Word jij (of je reisgenoot) tijdens je reis besmet met het Coronavirus? Dan maak je vaak extra reis- en verblijfskosten omdat je op je reisbestemming in quarantaine moet. Deze kosten worden vergoed door je reisverzekering.

Hoe werkt een annuleringsverzekering?

Kan je reis onverwachts niet doorgaan of moet je eerder terug naar huis komen door calamiteiten? Vul dan zo snel mogelijk het schadeformulier van je annuleringsverzekering in. Dit kan in de online omgeving van je verzekeraar. Upload ook (foto’s van) de volgende documenten:

 • De complete bevestiging van de boeking van je reis. Hierop staat de oorspronkelijke reissom, het aantal reizigers en de duur van je reis.
 • De factuur van de reissom die je nog moet betalen na het annuleren of afbreken van de reis.
 • Een bewijs van de reden van annuleren. Bijvoorbeeld een doktersverklaring, een overlijdensakte of een werkgeversverklaring.

Wat kost een annuleringsverzekering?

Hoeveel je betaalt voor een annuleringsverzekering verschilt per verzekeraar. Op onze handige vergelijkingssite vergelijk je snel en eenvoudig verzekeringen. Zo vind je direct de goedkoopste annuleringsverzekering en de goedkoopste reisverzekering voor jouw vakantie!

Doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering kiezen?

Je kunt kiezen tussen een doorlopende of een kortlopende annuleringsverzekering. Een doorlopende annuleringsverzekering is goedkoper als je vaker dan eens per jaar op reis gaat. Denk dan niet alleen aan die twee weken per jaar in een luxe resort in het buitenland, maar ook aan dat weekendje Praag of Berlijn met je partner. Ook als je in eigen land weggaat, is je doorlopende annuleringsverzekering geldig. Je bent dan het hele jaar goed verzekerd als je onverwachts toch je reis moet annuleren of voortijdig afbreekt bij een ernstige gebeurtenis.

Een kortlopende annuleringsverzekering is goedkoper als je bijna nooit een weekend weggaat of een reis maakt. Ga je bijvoorbeeld om het jaar of minder vaak op vakantie? Dan is een kortlopende annuleringsverzekering die alleen geldig is voor de reis die je op dat moment boekt het voordeligs.

Op zoek naar de goedkoopste annuleringsverzekering?
Op Geld.nl vergelijk je reis- en annuleringsverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste reisverzekering die voldoende uitbetaalt als jij je reis annuleert of voortijdig moet afbreken!  Reisverzekeringen vergelijken