Reisverzekering

Assurantiebelasting reisverzekering

Hoe werkt de assurantiebelasting op reisverzekering? 

Met ingang van 1 januari 2013 is de assurantiebelasting verhoogd van 9 naar 21 procent. Dit merken veel consumenten ook in de premie voor hun kort- of doorlopende reisverzekering. Die is dit jaar ineens fors hoger. Bij Geld.nl krijgen wij regelmatig vragen over de assurantiebelasting bij de reisverzekering. Als je namelijk zelf 21 procent optelt bij de kale premie kom je op een ander (hoger) bedrag uit dan wat de verzekeraar bij je in rekening brengt. Hoe kan dit?

Assurantiebelasting reisverzekering

Assurantiebelasting is een belasting die alleen betaald hoeft te worden over de kosten voor schadeverzekeringen, zoals de auto- of inboedelverzekering. Voor zorgverzekeringen en levensverzekeringen hoeft bijvoorbeeld geen assurantiebelasting te worden betaald. De reisverzekering is een zogenoemde samengestelde verzekering. Hierin zitten componenten die onder schadeverzekeringen vallen en waarover dus assurantiebelasting betaald moet worden, zoals de dekking voor buitengewone kosten bij voortijdig afbreken van de reis. Maar er zijn ook onderdelen in de reisverzekering die vrijgesteld zijn van assurantiebelasting, zoals een dekking voor ongevallen of geneeskundige kosten. 

Welke onderdelen van de reisverzekering zijn belast?

In de onderstaande tabel is kort weergegeven welke onderdelen van de reisverzekering belast worden met assurantiebelasting en welke onderdelen zijn vrijgesteld.

Belaste onderdelen reisverzekeringVrijgestelde onderdelen reisverzekering
AnnuleringsdekkingDekking voor bagage, geld en sportuitrusting
Autopechhulp inclusief gerelateerde dekkingenGeneeskundige kosten
RechtsbijstanddekkingOngevallendekking
Dekking voor diergeneeskundige kosten


Een reisverzekering bestaat dus vaak zowel uit delen die belast worden als delen die zijn vrijgesteld. Om de assurantiebelasting te berekenen, kijkt de verzekeraar dus alleen naar het deel van de premie dat bedoeld is voor onderdelen van de verzekering die worden belast. Hierdoor bedraagt de assurantiebelasting die je als consument betaalt dus altijd minder dan 21 procent van de totale premie voor de reisverzekering.

Bespaar op je reisverzekering!Vergelijk nu het grootste aanbod reisverzekeringen op Geld.nl! Sluit eenvoudig online de verzekering met de laagste premie af en bespaar tot wel 150 euro per jaar! Reisverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten